in

Румен Радев: Конституцията ни преведе през трудни времена

“Настоящата Конституция е пълноценен инструмент за държавно управление. Тази Конституция ни преведе през трудни времена. С нея ние станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Ценностите, заложени в нея: демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права са ценности и на нашите европейски партньори. Затова през призмата на 30-годишен реален демократичен опит можем да кажем, че тази Конституция се превърна в стълб на българската държавност”. Това заяви в словото си по повод 30-годишнината от създаването на Конституцията на Република България президентът Румен Радев. На събитието присъстваха още Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Анастас Герджиков, Николай Денков, Андрей Кузманов, Диана Ковачева, Огнян Герджиков, Соломон Паси, Борислав Сарафов, Любомир Рангелов, Александър Томов, Михаил Миков, Елена Поптодорова и други.

“Можем да поздравим създателите на тази Конституция, че те по един изключително успешен начин успяха да съчетаят в нея основните, заложени от учредителите на Първата българска конституция в последните десетилетия на 19 век и да добавят нови идеи и конструкции, заложени като основни начала. Тук е мястото да припомня, че нашата Конституция от 1991 г., сравнена с предходната, и като изработване, и като приемане, е суверенно дело. Можем да твърдим, че тази Конституция е изцяло наша. Разбира се, тя се базира и на утвърдени модели на европейския конституционализъм, но има своята собствена идентичност и се ползва със своя демократична легитимност. Затова и тя е стълбът на днешната българска държава. За да бъде съвременната държава демократична, тя трябва да има съответно своите демократични принципи, заложени в нея, в основния закон. Учредителите на нашата нова Конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава. Сега виждаме, че този път не е лек и няма и да е кратък, защото свидетелстват за това и няколкото поправки и нарасналите очаквания в нашето общество за нови промени в Конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развитие на някои конституционни институти“, заяви още държавният глава, цитиран от “Фокус”.

Румен Радев подчерта още, че Конституцията трябва да се развива и допълни, че основно трябва да е разбирането, че именно човекът е основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права.

„Когато някой ревизира сегашната Конституция или има амбицията да прави нова, според мен трябва задължително да изхожда от тази постановка. Също така е важно да имаме и улеснен достъп до конституционното правосъдие, защото това е гарант всеки гражданин да се чувства пълноценен, силен като личност, че може да има принос в развитието на конституционния модел“, завърши словото си президентът.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

09f135ec0 venelina popova - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Прокуратурата се самосезира заради разпит на журналистка, писала за Пеевски

Прокуратурата се самосезира заради разпит на журналистка, писала за Пеевски

54c21fbf5 stefan yanev bgonair - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Стефан Янев: Ако продадете гласа си за 100 лв. в момента, ще загубите 10 хил. във следващите 4 години

Стефан Янев: Ако продадете гласа си за 100 лв. в момента, ще загубите 10 хил. във следващите 4 години