in

Румен Радев: Свидетели сме на нарастващи очаквания за нови промени в Конституцията

Свидетели сме на нарастващи очаквания за нови промени в Конституцията. Това коментира президентът Румен Радев на форум, посветен на 30-тата годишнина от приемането на новата Конституция, предаде БНР. Той я нарече „стълб на държавността“ и благодари на нейните създатели, част от които бяха в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, където се проведе тържеството.

Държавният глава очерта три основни посоки за промяна – в поска засилване правата на гражданите, за по-ефективна и независима съдебна власт и третото за улеснен достъп на гражданите до правосъдие.

За Конституционната жалба и възможността граждани да сезират Конституционния съд говори в словото си председателят на КС Борис Велчев.

На събитието, което е първото от поредицата, с които ще се отбележи 30-тата годишнина от приемането на първата демократична Конституция, присъстваха бивши премиери, бивши председатели на Народното събрание, депутати и много юристи.

Тържеството приключи с изказване на правосъдния министър Янаки Стоилов, който призова да не обвиняваме Конституцията за собствените ни грешки и неуспехи и се обърна към политиците, напомняйки им, че Конституцията е създадена, за да ограничава властовите им амбиции.

„Предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно много, категорично мога да кажа, че то се справя. Основната задача на правителството е да организира честни избори. Буквално да се води война с купения вот, това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие“, заяви пред журналисти Радев след събитието.

На въпрос докъде е стигнал анонсираният от него по-рано проект за нов основен закон, Радев отговори: „Проектът ми е сериозен и изисква легитимно Народно събрание“.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

56ee62e21 minekov 78tv

Проф. Минеков: Борисов е страхлив. Имали сме късмет, че сме управлявани от глупави и неграмотни хора

1572862794

Атанас Атанасов: Борисов мъчително си отива, подскача като баскетболна топка из страната