Home » България » Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ

Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ

Сподели новината

След изборите ГЕРБ-СДС отново ще води преговори с ПП-ДБ. Необходимо е този път да се сформира коалиционно споразумение между политическите сили, което да има ясно определени срокове. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

„Ако погледнем манталитета на българина, той е свикнал да постига нещата по трудния начин. Очевидно е, че сега не можахме да изградим доверието, което трябва да има едно мнозинство, подкрепящо управляващото правителство и от тази гледна точка, когато не можеш да постигнеш съгласие, какво правиш? Питаш избирателите те по какъв начин ще те подредят в следващия парламент и пак започва трудното. Търсенето на допирни точки за едно проевропейско управление“, каза Христов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи причината за липсата на коалиционно споразумение, се крие в ПП-ДБ. В следващите преговори обаче ГЕРБ-СДС ще настояват за такова с описани срокове за определени реформи.

„Още от самото начало многократно обяснявахме каква е европейската практика, какъв е европейският път, как се постъпва там, как се записват реформите, които трябва да бъдат извършени, какви са сроковете, кой ще ги извърши. Това, страхувайки ПП-ДБ, да не накърнят на авторитета си, влизайки в едно такова коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС, на чиито гръб те пораснаха като политическа формация, не им позволи да го подпишат“, отбеляза председателят на СДС.

Според него влизането в коалиция с ДПС, не е добра идея.

„Създаването на правителство с една много креслива опозиция, не знам дали е най-доброто. Те ако имат 121 мандата или успеят да направят правителство на малцинството, няма проблем да управляват, а ние да бъдем в опозиция“, подчерта Христов.

Той бе категоричен, че нито ГЕРБ, нито СДС са предлагали кадри за министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

„Отговорността е негова, президентът също заяви, че няма да има намеса. Що се отнася до това дали ще останат министри е въпрос на избор на Главчев. Аз имам дълбоки резерви към тези, които подписаха декларация, че не желаят да участват в правителство на Габриел. Как не искаш да участваш в правителство на Габриел, а искаш да участваш в правителство на Главчев? Какво се промени за две седмици“, попита Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар