Home » България » Свежо ядрено гориво тип RWFA, произведено от „Уестингхаус“, идва в АЕЦ „Козлодуй“

Свежо ядрено гориво тип RWFA, произведено от „Уестингхаус“, идва в АЕЦ „Козлодуй“

Сподели новината

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво, съобщиха от АЯР. Това е горивото, произведено от „Уестингхаус“ (Westinghouse), припомни БТА.

Експлоатацията на касетите RWFA на блок 5 ще бъде възможна след приключване на започнали процес на лицензиране, се посочва още в съобщението.

В края на ноември миналата година АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за ползване на горивото от „Уестингхаус“ за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава председателят на АЯР Цанко Бачийски каза, че март (бел. ред. тази година) трябва да бъде завършена документалната процедура.

Той напомни, че АЯР подписа договори с френския Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и с чешко-украински консорциум за предоставяне на външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на новото ядрено гориво.

В края на 2022 година АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“ подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на „Уестингхаус“, като тази година трябва да бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво.

Поставете оценка:
2

Оценка 2 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар