Home » България » Свинаров: Много сме закъснели с оборудване на сухопътната ни армия
d181d0b2d0b8d0bdd0b0d180d0bed0b2 d0bcd0bdd0bed0b3d0be d181d0bcd0b5 d0b7d0b0d0bad18ad181d0bdd0b5d0bbd0b8 d181 d0bed0b1d0bed180d183d0b4 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Свинаров: Много сме закъснели с оборудване на сухопътната ни армия

Свинаров: Много сме закъснели с оборудване на сухопътната ни армия

„Ако си мислим, че в днешната ситуация, особено при военни действия на близко до България, сме предпазени от нещо, това е несериозно“, отбеляза в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

„Знам колко е тъжно да се отделят много пари за армия и въоръжаване, защото те трябва да се вземат отнякъде, но може да се изгради един план за превъоръжаване на българската армия, какъвто бяхме правили още през 2004 г., който поетапно със сумите от бюджета без допълнителни плащания, да гарантира доста по-висока степен на сигурност на българската държава откъм армия“, посочи Свинаров.
Според него има едно прекалено голямо фокусиране върху военната ни авиация и опазването на българското небе.

„Министърът е прав, че в нужните количества и особено като модерно въоръжение ни липсва всичко. Ние трябва да имаме ПВО защита. Изключително много сме закъснели с оборудване на сухопътната ни армия. Имаме проблеми и във военноморските сили, но това поетапно трябва да бъде решено и то без отлагане. Изключително важно е държавата да придобие статус на наистина пълноправен член на НАТО с всички отговорности, които произтичат от това“, заяви Николай Свинаров.

Той коментира и напредъка на преговорите между Украйна и Русия на срещата в Истанбул.

„Много е трудно да се предвиди нещо, защото по същия начин два дни преди започване на военните действия, се твърдеше, че няма да има такива. Ние така и не разбрахме, може би в Русия знаят, но ние така и не разбрахме какви са целите на тази война и когато те биха били постигнати, за да може да има реално примирие и преустановяване на военните действия“, обясни Николай Свинаров.

„Русия наистина този път получи достатъчно силен отпор и натиск на базата и на икономическите санкции и в политическите отношения. Путин успя да обедини и ООН, и НАТО, и ЕС. Не искам да констатирам тъжния факт, но като че ли само България продължава да се разединява по отношение на войната и участниците в нея“, коментира бившият военен министър.

Според Николай Свинаров има с какво да подпомогнем Украйна във военно отношение, защото в определени отрасли нашия военнопромишлен комплекс продължава активно да работи. „Тук не говорим за някакви сложни въоръжения, които наистина нямаме, но говорим за леко и средно стрелково оръжие, боеприпаси, които се произвеждат в страната и винаги биха могли да бъдат предоставени. Разбира се, тук опираме до политически критерии“, заяви Свинаров.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Слънчева сряда, по-хладно по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време, с повече облаци в следобедните часове в западната половина от ...