Home » България » Сгефан Тафров: Войната на Путин срещу Украйна е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред

Сгефан Тафров: Войната на Путин срещу Украйна е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред

Сподели новината

Путин произнесе една дълга реч преди войната, в която горе-долу се разбра, че става дума за това, че Украйна не е същински обект на руското нападение, то е геополитически рекет, с цел промяна на световния ред, наложил се с разпадането на Съветския съюз.

Това каза пред „Фокус“ Стефан Тафров, пoслaник нa Бългapия пoслeдoвaтeлнo в Итaлия, Beликoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, кaктo и двa пъти пoслaник, пoстoянeн пpeдстaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopк.

„Режимът на Путин търси оправдание пред самите руснаци защо продължава това безумие. Защото самата Русия страда разбира се, от всичко това, освен Украйна. Но как да кажа, един кървав диктатор като Путин е ясен, той неговият режим е ясен, той е човеконенавистнически, той носи страдания не само на украинците, но и на руснаците. Но това, което е по-важно да се обсъди според мен, около войната в Украйна, е какво става с военната помощ на Съединените щати, тъй като това са новините от последните дни. Там, за съжаление има известни проблеми все още. Така че аз бих искал да обсъдим този въпрос“, каза Тафров.

Той поясни, че това се дължи на факта, че бившият президент Тръмп, който отново е кандидат за президент, е взел въпроса с подкрепата на Украйна като заложник в своята предизборна борба. И принуждава Републиканската партия да не се съгласява с гласуването на помощта за Украйна в Конгреса на Съединените щати.

„През последните дни републиканците и демократите в Сената бяха договорили едно компромисно предложение, което обаче вчера не мина. То включва както мерки по укрепване на американо-мексиканската граница, което е искане на републиканците, така и деблокиране на 60 млрд. долара помощ за Украйна, 17 млрд. за Израел и 10 млрд. за хуманитарна помощ за Украйна, Израел и Газа и т.н. Тръмп обаче оказа натиск върху републиканските сенатори и те вчера не приеха този компромис“, добади Тафров.

По думите му, това е тревожно, защото забавя допълнително американската помощ за Украйна и насърчава Путин. Дори бивши съветници на Тръмп, когато беше президент критикуваха поведението му.

„А пък днес чета, че полският министър-председател Донал Туск се е обърнал към републиканските сенатори с един туит и им е казал: “Републикански сенатори, засрамете се. Роналд Рейгън сигурно ще се обърне в гроба, ако види какво правите““, каза още Стефан Тафров.

„Нещата са много сериозни, защото докато мнозинството от американското обществено мнение продължава да подкрепя силно Украйна, част от Републиканската партия, под влиянието на Тръмп, който се хвали, че ако стане президент “ще реши въпроса за 24 часа“ блокира американската военна помощ. И тук се задава въпросът, може ли да се разчита на Съединените щати като сериозен съюзник? Защото днес е помощта за Украйна, а утре може да е помощ за страни-членки на НАТО, ако Путин, след като бъде отслабена Украйна и той постигне някакви военни успехи, насочи както и вие казахте, своя поглед към някоя натовска страна или към някои натовски страни. Това са много сериозни въпроси, които си задават европейците.

Тези събития в Конгреса, за които ви говоря, идват на фона на успеха на Европейския съюз да излее от затрудненото положение, в което се беше озовал, заради блокирането на неговата финансова помощ от унгарския премиер Орбан. Европейският съюз намери политическа воля да преодолее Орбан, който не крие своите симпатии към Тръмп и към Путин. И даде пример, така да се каже към Съединените щати. Един от аргументите на онези, които в Конгреса се противопоставят на тази помощ, че Европа не прави достатъчно, по този начин беше обезсилен. Разбира се, аз не казвам, че в крайна сметка няма да се стигне до отпускане на тази помощ, но това са защото има различни още варианти вътре в Сената, в Камарата на представителите, в която републиканците имат много малко мнозинство, впрочем.“

Според Тафров това продължително забавяне на отпускането на помощта е тревожно и за НАТО, и за всички трезво мислещи хора, защото опасността от продължаващата агресия на Русия е сериозна.

„За нея говориха миналата седмица и германският министър на отбраната Писториус и началникът на Британският генерален щаб, които казаха предвид характера на Путинския режим “Не можем да изключим изцяло война в Европа между НАТО и Русия, ако така продължава да се държи Русия и Путин.“ Така че аз говоря тези неща, защото те са много сериозни и се задава въпросът – може ли Европа да разчита на своя най-важен съюзник в НАТО Съединените щати? Не е ли твърде зависима от това кой управлява във Вашингтон, какво е мнозинството в Конгреса? И тези въпроси разбира се, твърдо засягат самите украинци на първо място, но засягат и всички нас в Европа. Затова ние следим много внимателно какво се случва във вътрешната политика на Съединените щати“, посочи още Тафров.

Поставете оценка:
3.7

Оценка 3.7 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар