Home » България » Сийка като нищо ще забатачи още повече ведомството, което е най-близо до Господ

Сийка като нищо ще забатачи още повече ведомството, което е най-близо до Господ

Протестите пред Съдебната палата са ”политически акции на подсъдимо лице”. Това каза днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Обвинителният уклон на репликата й съвсем ясно показва, че русокосата дама се опитва да убеди обществото как едва ли не няма нужда да гледаме серозно на растящото с всеки изминал ден недоволство пред Палатата, защото то, видите ли, е дело на „лош, уличен в престъпление човек“.

Опитът на Милева да прави недопустими внушения по този нескопосан начин, навежда на няколко мисли, които хич не са в  нейна полза. Защото на първо място поставят под въпрос нейния професионализъм. Добре е да напомним на Сийка Милева, че в правото има презумпция за невинност,  както и че според  чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България: „Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“.

Освен това Милева би трябвало да е наясно, че  в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г.: „Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона“.

Години наред, уважаема г-жо Милева, прокуратурата губи все повече позиции и заради подобни послания. Те затвърждават усещането в хората, че държавното обвинение не се осланя на буквата на  закона, както им се иска на всички,  а на интересите на този или онзи, споменат дори в санкциите по делото „Магнитски“. Уви,  доверието от 6% е пагубно за прокуратурата, която представлявате.  То се срива най-вече заради факта, че повечето от шумно рекламираните и с ваше участие дела, се сгромолясват в съдебната зала. И за това никой след това не носи отговорност. 

А най-страховитото, което остава като спомен в съзнанието на хората е все по-честата констатация на съдебните състави, че  „действията на прокуратурата са незаконни“. Любопитно е, защо когато загубите знаково дело, не се появявате, за да кажете  поне нещо, та било то и в своя защита. Знаете ли, че поза „хамстер“ не е най-здравословна, предупреждават психолозите.

Кой, ако не прокуратурата, трябва да назовава нещата с истинските им имена. Защо тогава Милева спести името на „подсъдимото лице? Защото се страхува, защото изпълнява поръчка или защото действа според други правила на играта, за които ние не знаем?! Нека тя да каже. Но ние се досещаме, че визира лидера на БОЕЦ Георги Георгиев.  Знаем и фактите около неговото обвинение и те не носят кой знае какви позитиви за държавното обвинение. Даже, напротив, стига човек да се зарови в хронологията на събитията около атаката срещу него и съпругата му от пратеници на една телевизия, близка до олигарси и бивши властимащи. На протестите, обаче виждаме не едно, а много лица – десетки, стотици. Тезата, че недоволството се организира от клиенти на Темида е толкова вехта и пропукана, че чак дразни. То бива да ни подценявате, ама чак пък….Да не ви се сърдим, може пък вие толкова да си можете.

Безобразията, които извършва прокуратурата, родиха парадокс. Голяма част от клиентите на държавното обвинение изобщо не са бандити, за каквито ги набеждават. Но с натиск, насилие и репресия,  всъщност ги превръщате в герои, каквито също не са.  Става така, защото  прокуратурата ги „удря“ не по силата на правото, а според силата на мутрите, узурпирали почти всички държавни институции, сред които и  нейно величество – „Каскетурата“.

Юристи разказват, че още на първите лекции в университета, се учело за презумпцията за невиновност. Ако г-жа Сийка Милева ги е изтървала, защото  е била заета с нещо по-важно, не е болка за умиране. Винаги може да се наваксат. Стига, разбира се,  да не е за сметка на ведомството, което от много скоро има претенцията да е най-близо до Господ. Защото, нищо  чудно с приказките си, Сийка още повече да го забатачи .

Невена Миткова

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената