Home » България » Скандал в парламента за пенсиите: Ива Митева прекрати заседанието

Скандал в парламента за пенсиите: Ива Митева прекрати заседанието

Сподели новината

Председателят на парламента Ива Митева прекрати днешното пленарно заседание след сериозен скандал.

Причината стана искането на БСП да бъде гласувано на второ четене предложението за преизчисляване на пенсиите. По-рано през деня депутатите приеха след бурни дебати на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, с които пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, се преизчислят от 1 юли 2021 г., като индивидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната на 2018 г.

Въпросът е обаче дали въобще ще се стигне до окончателно приемане на промените, защото най-вероятно 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато следващата седмица.

От БСП настояха второто четене да бъде възможно най-скоро, за да станат промените факт, но след последвалия отказ от председателя на парламента социалистите окупираха трибуната на Народното събрание и започнаха да скандират „Оставка“. Това принуди Митева да прекрати заседанието.

То трябваше да приключи след гласуване и на трета точка от дневния ред, която предвижда Временна анкетна комисия за „Росенец“, но до нея не се стигна.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че не може да подложи на гласуване искането на БСП за второ четене на предложението за преизчисляване на пенсиите. „Отново ще повторя, че изрично и конституцията и правилника говори за преминаване към второ гласуване на законопроект по изключение. Тогава, когато няма обструкция в пленарната зала. В пленарната зала г-н Георги Ганев изрично говореше за предложения между първо и второ четене, дори за срок от 3 дни“, заяви още Ива Митева.

От БСП реагираха бурно. „Правим това изявление, за да се знае истината какво се случи днес в парламента. „Има такъв народ“ чрез председателката на парламента, ГЕРБ, ДПС и ДБ опропастиха възможността днес да се вземе окончателно решение за преизчисляване на всички пенсии, което ние внесохме в парламента“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“.

„Нека българските граждани знаят истината, че тези парламентарни групи го подкрепиха на първо четене абсолютно лицемерно със съзнанието, че няма да се стигне до второ, за да използват този аргумент, че са гласували „за“ и в предизборната кампания да продължат да лъжат възрастните хора. Когато се стигна до истинското решение, да го прогласуваме на второ четене и да стане окончателно, си пролича кой за какво е в този парламент. Маските паднаха“, подчерта още лидерът на БСП.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената