in

След протести: Служебният кабинет пуска проектиране на изцяло нова детска болница

Граждани излязоха днес отново на протест пред МС срещу липсата на яснота за проекта

В рамките на дни може да бъде бъде издадена виза за проучване и проектиране на изцяло нова сграда на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра – каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план.

Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова, предава вестник Сега. Комитова и колегата ѝ от МЗ Стойчо Кацаров приеха представители на протестиращите по разпореждане на служебния премиер Стефан Янев. По-рано днес родители и представители на Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница” излязоха на протест пред Министерския съвет. Те недоволстваха от опита на държавата в лицето на бившето правителство да настани детската болница в 40-годишно скеле в кампуса на Александровска болница.

За това има и сключен договор с фирма “Главболгарстрой”, който предвиждаше реконструкция на старото скеле. После обаче в сюжета инзенадващо се намеси бившият премиер Бойко Борисов, който разпореди сградата да се бутне и да се строи наново на базата на съществуващия договор със строителната фирма. Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки. Още не е ясно дали договорът с “Главболгарстрой” ще бъде прекратен, но от думите на Комитова се разбра, че е предвидено отделно проектиране на новата сграда. Според контракта с “Главболгарстрой” проектиране и строителство бяха възложени едновременно – това е така нареченият инженеринг, който наскоро бе остро разкритикуван от Комитова като лоша практика.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

dcd94731d1124d15889856c74db9c185

Все още има изпаднали в хипнотичен унес, че Борисов ще е премиер

6c5bc4252 rashkov bgnes

Бойко Рашков: Идентифицирахме много хора, които организират купен вот