in

Софиянски за наследството на Борисов: България е много зле

768x432 6

Не можем да наричаме чистка промените в ръководствата на ключови министерства и институции, извършвани от служебното правителство, това заяви в съботния сутрешен блок на Българската национална телевизия бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Той попита чистка ли беше смяната на министри от самия Борисов. По думите на Софиянски това е един нормален процес, защото е нужна екипност. Ако искаш да смениш политиката, на ниво министри и зам.-министри трябва да бъде създаден екип, с който да се проведе избраната политиката.

Редовите служители не би трябвало да се притесняват, ако си вършат добре работата, подчерта той.

Стефан Софиянски коментира оставеното от кабинета „Борисов“ наследство, като го определи като много лошо.

„България е много зле. На последно място в Европейския съюз. Ние сме държавата с най-нисък БВП на глава от населението. България произвежда най-малко и има най-нисък стандарт и най-ниски заплати и това продължава, откакто сме член на ЕС“, обясни той.

Икономиката ни е застояла, липсва развитие, нисък икономически растеж, липса на енергийна политика, отбеляза Софиянски.

Бившият премиер коментира и състоянието на ГЕРБ, като посочи, че е добре партията да се развие в положителна посока. Той обаче каза, че това едва ли ще се случи. „Едно нещо е много симптоматично и показателно – вече е срамно да си гербаджия в очите на нормалните хора“, допълни той и предположи, че подобно отношение влияе и на самата партия.

Софиянски се спря и на проблема с кредитите, отпускани от ББР, като обясни, че тази банка е създадена да работи за бързото усвояване на европейските средства. По думите му с тази банка е допусната една много сериозна грешка.

„Когато се видя кризата с КТБ, държавата трябваше да се намеси. Тогава беше моментът с даването на парите, които трябваше да удовлетворят вложителите на пари в КТБ, трябваше да се използва този момент и да се събере ББР и КТБ, да се спади КТБ, двете да се обединят и тогава ББР нямаше да работи като частна банка, както е сега“, посочи той.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

3e783f780893458aac91e6cbfeecb134

Иван Иванов, БСП: Ако взетите от ББР пари не са обезпечени, значи е откраднат 1 милиард

Sergei Stanishev BSP 580x272 1

Сергей Станишев: За да си успешен в политиката, трябва да обединяваш