Home » България » Срещу злоупотреба с държавни средства: Министерството на икономиката и Антикорупционен фонд (АКФ) ще си сътрудничат

Срещу злоупотреба с държавни средства: Министерството на икономиката и Антикорупционен фонд (АКФ) ще си сътрудничат

Сподели новината

Министерството на икономиката и индустрията и Антикорупционен фонд (АКФ) ще си сътрудничат за гарантиране на максимална прозрачност и преустановяване на злоупотребите с обществени средства. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов с директора на АКФ Бойко Станкушев, съоснователя на Фонда Николай Стайков и старши правния сътрудник адв. Лора Матеева.

Министър Богданов посочи, че сътрудничеството с доказали се експерти в сферата на антикорупцията ще гарантира прозрачни процеси и защита на обществения интерес при констатираните злоупотреби с публични средства в
подопечните структури на Министерството, включително в държавните дружества.

„Една от основните ни цели е да спрем неефективното управление и да върнем доверието на хората в институциите като покажем, че те могат да работят прозрачно“, заяви министърът на икономиката.

От Антикорупционен фонд коментираха, че за да се възвърне доверието към институциите, трябва да има резултат от взаимодействието по конкретни случаи от висок обществен интерес, свързани със злоупотреба с държавни средства.

Някои от примерите, които бяха обсъдени, са установените редица злоупотреби и нарушения в управлението на публичните предприятия от предходни години, включително възложените близо 800 млн. лв. без обществени поръчки.

Сред тях са над 500 млн. лева за ремонт на язовири, нереализираният правителствен комплекс и сключените поредица от договори за прехвърляне на вземания от страна на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Министър Богданов бе категоричен, че неефективното и непрозрачното управление на дружествата не трябва да продължава.

„Дотук предприехме всички необходими действия по закон за възстановяване на държавни средства. Върнахме първите 45 млн. лева на ДКК от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс. Погасихме и кредита на ДКК към Българската банка за развитие, в размер на 126,4 млн. лева, за да могат публичните предприятия, които са били заложени като обезпечения към този
кредит, да бъдат освободени.

По неговите думи по този начин е спряно и плащането на трупащите се лихви по кредита, които само до момента са в размер на 22 млн. лева. С изплащането на заема, дружествата ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължава изплащането на лихви по кредита.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар