Home » България » Стефан Янев за ареста на Борисов: Отклоняване на вниманието
d181d182d0b5d184d0b0d0bd d18fd0bdd0b5d0b2 d0b7d0b0 d0b0d180d0b5d181d182d0b0 d0bdd0b0 d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d0bed182d0bad0bbd0be 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Стефан Янев за ареста на Борисов: Отклоняване на вниманието

Стефан Янев за ареста на Борисов: Отклоняване на вниманието

“Демонстрация на държавата, че трябва да се спазва редът, че законът е над всички. Но защо сега и защо по този начин? Явно по този начин се цели да се постигне ефект и да се отклони вниманието от наболели въпроси. Ние сме в перманентна криза”. Това каза пред БНР Стефан Янев, бивш служебен премиер и доскоро министър на отбраната, по повод задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

По думите му войната е по вина и на Русия, и на Украйна, защото “двете страни не намериха начин да седнат на масата и чрез инструментариума на дипломацията да намерят решение”.

Още по темата

18 мар 2022 14:31

310

18 мар 2022 13:31

186

17 мар 2022 21:13

1144

“Запознат съм с ефекта на войната върху обикновените хора – всички те страдат. Но за да започне една война, има причина. Аз не съм путинофил или някакъв друг фил, аз съм българофил. Интересува ме как се развива България и какво е състоянието на българските граждани. Ден за ден мислим за оцеляването си, а зад гърба ни витае сянката на война, която е близо до нас”, посочи той.

Янев подчерта, че докато е бил министър, от България не е искано да изпраща оръжия на Украйна. Според него е обезпокоително, че българското общество научава не от правителството, а от чужди медии какво се иска от България във връзка с конфликта Украйна – Русия.

“Министерството на отбраната и Министерският съвет са в дълг към българските граждани, трябва да направят необходимото, за да бъдат информирани. Ако правителството реши да изпратим на Украйна зенитни ракети, това ни прави участници във войната. Ние обаче имаме ли ясна стратегия какво би могло да се обърка или какво би могло да се получи добре за българските граждани. Влизайки пряко във войната, трябва да си направим сметка какви са отношенията ни с тези държави”, посочи той.

“Членството в НАТО, в ЕС, в какъвто и да е формат е членство, което България трябва да инструментализира по най-добрия начин в защита на националния си интерес. Но тези организации не е задължително да имат императивни налагащи норми по отношение на България. България е суверенна държава, трябва да работим България да бъде равнопоставен субект в международните отношения, гласът ни да бъде важен и независим от други внушения, идологеми”, допълни той.

Във връзка с политическия проект, който Янев планира да учреди, той каза, че в момента върви етапът на разговори с хора – съмишленици и подкрепящи идеята за достойна България, равнопоставен субект в международните отношения.

“Това са хора българофили, които вярват, че ако работим заедно, ще успяваме заедно. Българският народ има нужда от нормалност, от предсказуемост. Искаме да възстановим връзката между обеството и партиите”, обясни Янев.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-18

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Джамбазки: Ако РМС промени тази вечер конституцията си, утре започва преговори с ЕС

Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този ...