in

Стефан Янев: Не овладяваме, а освобождаваме държавата

Усещането за липса на справедливост се дължи и на неработещите служби, смята служебният премиер

“Големият въпрос е защо ние допуснахме да има такъв тип корупция, защо се налага отвън да ни се показва, а не ние да решим своите собствени проблеми.” Това коментира в студиото на „Лице в лице“ по bTV служебният министър-председател Стефан Янев по повод американските санкции по закона „Магнитски“ за 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков.

„Явно е, че цялата наша система не е работила ефективно към момента. Това е една от причините за усещането, което има у българските граждани за липса на справедливост. Можем да правим анализ с елементи на цялата верига – кой и защо не си е свършил работата. Това не е работа на служебното правителство, а на гражданското общество и на Народното събрание, което трябва да прецени има ли нужда от промяна“, подчерта той.

И отбеляза, че „някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична“.

В тази връзка Янев подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Не овладяваме, а освобождаваме държавата

“Смяната но хора на високи и не толкова високи постове е свързано с почтеността и е в интерес на обществото, това което заявихме още в първия ден след назначаването“ обяви служебният премиер.

По казуса с шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов – информацията, че е прехвърлил фирма на малоимотен човек, Янев призова да се изчака резултатът от проверката, която тече. Спецов му е казал, че не се притеснява от тази проверка.

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

d73c03ceb23448938d6505515e945f2d - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Кирил Петков и Асен Василев - момчетата от Харвард не се ослушват

Кирил Петков и Асен Василев – момчетата от Харвард не се ослушват

f2b411946 boiko rashkov2 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Министър Рашков: ГЕРБ не е в управлението, но прокуратурата изпълнява ролята й в огромна степен

Министър Рашков: ГЕРБ не е в управлението, но прокуратурата изпълнява ролята й в огромна степен