Home » България » Създател на закона „Магнитски“: Санкциите хвърлят тъмна сянка върху България

Създател на закона „Магнитски“: Санкциите хвърлят тъмна сянка върху България

Сподели новината

Санкциите по „Магнитски“ хвърлят тъмна сянка върху България и показват, че държавата не може сама да се справи с корупцията и затова САЩ трябва да се намеси. Това каза пред Нова телевизия милиардерът Уилям Браудър, който стои в основата на създаването на Глобалния закон „Магнитски“.

„Смятам, че това повдига сериозни въпроси за управлението на България – защо това се случи и какво ще се направи занапред, за да се поправи ситуацията. Всеизвестно е, че България достига до най-високите нива на корупция сред държавите членки на ЕС. Действията на САЩ отново подчертаха това. Повдигнаха се въпроси, на които трябва да се отговори веднага и които трябва да бъдат коментирани от лидерите на вашата държава“, добави той.

„Санкциите означават много. Първо, фактът, че САЩ са сметнали, че е необходимо да се намесят в корупционните схеми в България, показва, че в България има сериозен проблем с ограничаването на корупцията. Явно става дума за доста необичайна ситуация, която изисква такива крайни мерки срещу държава членка на ЕС, членка на НАТО. И държава, в която на теория има върховенство на закона“, коментира още Браудър.

По думите му Сергей Магнитски бил убит, защото станал негов адвокат. „Ако не беше приел да работи с мен, вероятно все още щеше да бъде жив в момента. Тъжно е, защото този мъж остави жена и две деца“, каза още той.

Причината, поради която Путин ме мрази толкова много е, защото актът „Магнитски” се превърна в закон на 14.12.2012 г. и постави всичките му пари на риск“, посочва бизнесменът, който вярва, че Путин цени парите повече, отколкото човешките животи.

„Това, което знам за Владимир Путин е, че в Русия няма такова нещо като независимо богатство. Когато видиш руски олигарх с мрежа от порядъка на 10 или 20 млн. долара, тази сума не е изцяло тяхна. Този олигарх държи половината от сумата за Владимир Путин като негов довереник. Стига се до невероятно големи суми – по-големи от тези на Бил Гейтс, на Джеф Безос. И причината за тези големи суми е, че Путин получава дял от всичко. Той е като мафиотски бос – той взима част от всичко. В резултат на мафиотските схеми за конфискуване Путин се е превърнал в най-богатия човек на света. Той иска да остане на власт на всяка цена, за да спаси парите си и да се спаси от влизане в затвора. Вероятно трябва да остане на власт и ако иска да остане жив“, коментира още той.

Според него днес преживяваме нова Студена война. „Преди Студената война беше между комунизма и  капитализма. Сегашната е между престъпността и законността. Имаме диктатори като Владимир Путин и Александър Лукашенко и други, които искат да живеят в беззаконен свят и да изнасят беззаконията си и навън. От другата страна имаме цивилизования свят. И цивилизованият свят трябва да се изправи и да се бори срещу това“, допълни

Браудър.

Каква е историята на американския закон, наречен „Магнитски“?

През 2005-а година на милиардера Уилям Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е обявен за заплаха за руската национална сигурност. Бизнесменът възлага на своя приятел и адвокат Сергей Магнитски да разследва целта на нападението. Мaгнитcки e aрecтувaн, cлeд кaтo e cвидeтeлcтвaл зa кoрупциионната схема и умира в затвора. В негова чест името му е дадено за американския закон, който е призван да се бори с корупцията в глобален мащаб.

Фрог Нюз

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената