in

Татяна Дончева: ГЕРБ носи отговорност за Манолев, Пеевски и Желязков

“ГЕРБ носи цяла отговорност за лицата, потърпевши по закона “Магнитски”. Има “Магнитски бури” и първият отнесен е ГЕРБ. Вторият отнесен от тази буря е политическият проект на Васил Божков”.

Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на “Движение 21”, част от коалицията “Изправи се! Мутри вън!”. Тя допълни:

“Политическа партия ГЕРБ носи отговорност не само за Александър Манолев, който беше заместник-министър, но и за Делян Пеевски и за Илко Желязков, който по времето на цялото тяхно управление беше ключова фигура в ресурсни зони и накрая го направиха заместник-шеф на ДАТО”.

По думите ѝ санкциите на САЩ са не само знак към българската държава, но и към частните субекти, които имат общи проекти или смятат да сключват сделки с лицата и компаниите, които са осветени.

“ДПС си даваха сметка, че трябва да минат един период на химическо чистене. Това си личеше по тяхното поведение в 45-ия парламент”, коментира още Дончева.

В предаването “Неделя 150” лидерката на “Движение 21” изказа увереност, че коалицията “Изправи се! Мутри вън!” ще влезе в 46-ото Народно събрание:

“Нашите акценти са сложени върху разграждането на модела “Борисов”, което не е никак лесна работа”.

Според нея няколко изявления на лидера на ИТН Слави Трифонов са съкратили живота на предишния парламент, а проблемът за невъзможността на 45-ото НС да излъчи правителство е бил, че ИТН не са били в състояние да излъчат правителство.

“За да бъде разграден моделът “Борисов” ще трябва да има парламентарно мнозинство. Най-хубаво ще е то да бъде от политическите сили на промяната – ИМВ, ДБ и ИТН. Ако математическият сбор за това не стигне, ще трябва да помагат и другите сили… Ще трябва да се търсят сериозни експерти, каквито в България не са под път и над път. Може да се ползват и министри от служебното правителство”, коментира още Дончева.

Тя подчерта, че партиите на статуквото БСП и ДПС могат да имат законодателни искания, които да бъдат обсъдени и уважени от партиите на промяната.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

zx952y526 4102175

Сачева: Манолова и Паунов са политически лидери, които са се срещали с Божков

десислава атанасова1

Десислава Атанасова: Деменция е обхванала БСП и лидерката й