Home » България » Теменужка Петкова заплашена от прокурор заради изчезнала пътна карта с „Газпром“

Теменужка Петкова заплашена от прокурор заради изчезнала пътна карта с „Газпром“

„Не съм я занесла вкъщи“, отвърна бившият енергиен министър и обвини наследника си, че втълпява неверни неща за „Балкански поток“

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор заради липсата във ведомството на подписаната от нея и шефа на „Газпром“ Алексей Милер през 2017 г. пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, разкрива  Mediapool.bg

Документът бе изискан от „Републиканци за България“ по Закона за достъп до информация, но още преди това служебният министър на енергетиката Андрей Живков каза, че не е намерил такъв документ в завещаната му от Петкова каса.

В четвъртък Живков каза, че е издал заповед за издирване на въпросната пътна карта, но такава не е открита никъде в министерството или сред документите на Българския енергиен холдинг и дъщерното му „Булгартрансгаз“, което реално управлява газопреносната мрежа на страната. Въпросната пътна карта се споменавала само в някакъв друг документ, но от самото подписано от Петкова и Милер споразумение нямало и следа.

На 3 юни 2017 г. от пресцентъра на енергийното ведомство съобщиха, че Петкова и Милер са подписали пътна карта, съгласно която двете страни ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС. Зад тази обща формулировка тогава бе разчетена договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода „Турски поток“ до България.

Около година по-късно – през есента на 2018 г., Петкова поиска от парламента да одобри промяна на енергийната стратегия на България, за да може в нея да влезе проектът за т. нар. газов хъб „Балкан“, част от който бе и проектът за продължението на „Турски поток“ през България.

Живков: Можеше да се построи с приходите от транзита

Транзитният газопровод ударно бе изграден от „Булгартрансгаз“ със заем от изпълнителя – саудитската „Аркад“, а отделно взе други заеми на по-ниски лихви за предсрочно плащане на строителя на „Балкански поток“. Така при малко над 6 млн. лв. задължения в началото на 2019 г., когато започна строежът на тръбопровода, днес газовият оператор е с дългове за 2.6 млрд. лв., колкото е инвестицията в съоръжението.

Живков посочи още, че извършен от неговия екип анализ на финансовия модел на „Балкански поток“ сочи, че не е издържан.

„Отказали сме се от сигурни приходи за 1.350 млрд. лв. до 2030 г. от стария транзитен договор с „Газпром“ и сме задлъжнели с толкова за реализацията на проекта, а е можело това да стане с приходите от таксите“, посочи служебният енергиен министър.

По думите му решението за изграждането на газопровода не е далновидно предвид това, че от началото на 2030 г. Европейският съюз забранява използването на фосилни горива, какъвто е природният газ.

Той каза, че със сигурност проектът няма да се изплати за десет години, както твърдеше Теменужка Петкова.

Петкова: Работен документ е – без правна стойност, не знам къде е

Mediapool се свърза с бившата министърка и тя обясни, че не знае къде точно се намира въпросният документ, тъй като във ведомството има много такива, но не си го е занесла вкъщи.

Тя няма обяснение защо в министерството не могат да открият пътната карта, не знае и дали в „Газпром“ го пазят, но допусна, че може да бъде изискан от руската газова компания.

„Но да обясня, че става въпрос за работен документ. Той няма изходящ номер, няма дата, няма печати. Няма правна стойност, няма елементи на договор, в него не се разглеждат цени, нито се променят параметрите на съществуващи договори (с „Газпром„). Създаде му се ореол на важен документ, но в него са отразени само технически параметри за анализ на необходимостта от разширяването на газопреносната ни мрежа„, каза тя и потвърди, че целта на документа е била изграждането на т.нар. „Балкански поток“.

Припомни, че на базата на тази пътна карта парламентът промени енергийната стратегия на страната, като включи в нея „Балкански поток“ и етапите за реализацията на проекта, както и формулира актуализацията на договорните отношения между „Булгартрансгаз“ (БТГ) и „Газпром Експорт“. Така БТГ се отказа от стария транзитен договор до 2030 г., за който говори Андрей Живков.

Според Петкова обаче, ако не е бил построен „Балкански поток“, България е щяла да бъде лишена от всички транзитни такси след спирането на руските доставки по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, а в момента тази инфраструктура се използва интензивно от БТГ и по нея се транзитира газ в обратна посока до Румъния и осигурява приходи на оператора в допълнение към тези за преноса през „Турски поток“, по който продължава да осигурява количества за съседните ни държави. От началото на тази година постъпления осигурява и „Балкански поток“, а след пускането на втората компресорна станция на тази тръба през октомври 2021 г. ще се увеличат транспортираните обеми и приходите от транзит ще нараснат още, посочи бившият енергиен министър.

По думите ѝ Андрей Живков говори втълпени му неща относно „Балкански поток“, които не са верни и това си личи от отчетите на „Булгартрансгаз“ за ръста на приходите от транзитни такси. Според нея истината за рентабилността на газопровода ще излезе на по-късен етап.

Тя отбеляза още, че реализацията на проекта е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената