Home » България » Тихомир Стойчев за задържания служител на ГДБОП: Често се местеше от сектор в сектор. Влезе в НСС по препоръки

Тихомир Стойчев за задържания служител на ГДБОП: Често се местеше от сектор в сектор. Влезе в НСС по препоръки

Сподели новината

Изтичането на името на Георги Караколев не беше професионално. Има някакво усилие за пиар, то да стане публично известно. Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, по повод задържания за шпионаж служител на ГДБОП.

По думите му Караколев не е имал позиция, която да му даде достъп до изключително важна информация, с изключение на международния обмен. „Там би могъл да направи сериозни бели“, каза още той, цитиран от novini.bg.

Според Безлов по-интересна е връзка на задържания с ДАНС.

По думите му до преди няколко години Русия не е била тема в страната ни. И даде пример с отравянето на Гебрев и взривяването на негови складове. „През 2018 г. ситуацията се промени, когато стана известно отравянето в Солсбъри. Тогава стана ясно за отравянето на Гебрев през 2015 г. След чешкото разследване, че има взривена продукция на Гебрев се сетихме да гледаме, че има взривове от 2011 г.“, добави още той.
Има политическо напрежение за службите. В коалицията има несъгласие по отношение на смените. Има опит да се поддържат добри отношения с президента, без да се създават промени в коалицията, смята Безлов.

Според Тихомир Стойчев, въпросният служител Караколев, чието име излезе в медиите, е постъпил по-късно, не когато е бил в ЦСБОП и не е постъпил в ЦСБОП в Националната служба за сигурност.

Интересното при него е, че той влиза по една схема по препоръки. Подкрепата за неговото назначаване в НСС се получава през министър Йордан Соколов, по-късно и председател на парламента. Моите впечатления от него след назначаването му са, че беше един етичен, възпитан, млад човек. Но често започна да се мести от сектор в сектор, което не се приема добре в която и да е служба. След това чух, че ходи на полицейски мисии в чужбина, там с никаква оперативна работа не се занимава. Мисля, че той не е успял да изгради професионален капацитет и опит, за да бъде сериозно интересен, още повече, че сега го обвиняват в шпионаж в полза на Русия„, разказа Стойчев.

Той поясни, че става въпрос за обявен за персона нон грата за служител на дипломатическото ведомство на Руската федерация. Доколкото познава исторически руските служби, много сериозен санитарен контрол и поведение се налага над тези служители, които се смятат за дискредитирани и провалени.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар