Home » България » Тошко Йорданов за военната помощ: МС избяга зад парламента
d182d0bed188d0bad0be d0b9d0bed180d0b4d0b0d0bdd0bed0b2 d0b7d0b0 d0b2d0bed0b5d0bdd0bdd0b0d182d0b0 d0bfd0bed0bcd0bed189 d0bcd181 d0b8d0b7 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Тошко Йорданов за военната помощ: МС избяга зад парламента

Тошко Йорданов за военната помощ: МС избяга зад парламента

Предполагам, че държавата би могла да дари оръжия, ако иска. Това е решение на Министерския съвет. Като цяло, МС избяга зад парламента – това е истината. Така председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов коментира пред Нова тв военната помощ за Украйна.

„Това е в прерогативите на Министерския съвет. Той можеше да вземе решение. Те избягаха в някаква степен. Така е, когато си в коалиция. Трябва да се съобразяваш с партньорите си”, подчерта още той.

„Ние нямаме танкове и ракети за даряване. В тази ситуация е най-добре човек да се опира на фактите. Имаше посещение в Украйна, имаше отправени конкретни искания и имаше решение на парламента за удовлетворяване на тези искания. Всичко останало е спекулации”, добави депутатът.

Относно думи на украинския посланик у нас, че страната ни трябва да намери пари за ремонт на военната техника на Украйна, той каза: „Няма да коментирам украинския посланик. Защото в някои ситуации човек трябва да си премерва приказките. Ако държавата е поела ангажимент да ремонтира украинска техника и тя дойде тук – ние ще я отремонтираме”, уточни Йорданов.

За отношенията в коалицията председателят на ПГ на ИТН посочи, че от партията си държат на думата. „Когато сме подписали коалиционно споразумение, искаме да се спазва. Ако то бъде нарушено, това ще е основание за разваляне на коалицията за нас. Въпросът за Северна Македония е в споразумението”, каза още той.

Йорданов призова коалиционните партньори да подхождат по определен начин: „Ако нещо не им харесва, което е извън коалиционното споразумение, да не спекулират с „ние ставаме и си тръгваме”, апелира председателят на ПГ на ИТН.

Възможно ли е ИТН да „клекне” за ветото за Северна Македония, Йорданов беше категоричен: „Никога няма да се случи това. Има коалиционно споразумение, ако то бъде нарушено, тази коалиция е под въпрос”, уточни той.

Компромис с националния интерес председателят на ПГ на ИТН посочи, че няма да направят. „Да, някои се опитват да го направят. Факт, е че премиерът Кирил Петков си позволява подобни опити. Той може би не го усеща така. Само че за нас компромис с националната идентичност и интерес не може да се направи”, каза още Йорданов.

Той коментира и скандала на Кирил Петков при срещата му с превозвачите. „За репликата на премиера мисля, че си изтърва нервите. Когато си премиер и си отишъл на разговори с някаква професионална гилдия, трябва да мислиш малко повече преди да говориш”, е неговото мнение.

Според него няма проблем между правителството и президента. „Има проблем между „Продължаваме Промяната” и президента и между БСП и държавния глава. Представителите на ИТН в кабинета нямат проблем с него”, обясни още Йорданов.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-08

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Кирил Петков: Трябва да избираме между зависимост и суверинитет

Със свой коментар в авторитетния немски вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” българският премиер Кирил Петков призовава ...