Home » България » Хаджигенов: Борисов трябваше да бъде арестуван още като кмет
d185d0b0d0b4d0b6d0b8d0b3d0b5d0bdd0bed0b2 d0b1d0bed180d0b8d181d0bed0b2 d182d180d18fd0b1d0b2d0b0d188d0b5 d0b4d0b0 d0b1d18ad0b4d0b5 d0b0 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Хаджигенов: Борисов трябваше да бъде арестуван още като кмет

Хаджигенов: Борисов трябваше да бъде арестуван още като кмет

Задържането на Бойко Борисов не е причина за всенародни празненства – евентуална осъдителна присъда може и да е. Арестът е просто един ход в законова процедура. Това заяви в Студио Actualno адвокат Николай Хаджигенов, който беше народен представител в 45-тия и 46-тия парламент.

Юристът е сигурен, че посещението на европейския главен прокурор в България не е политика. Тя е тук заради конкретика, вярва бившият депутат. Ако случаят е под надзора на Европейската прокуратура, това е чудесно, добави той. “Той трябваше да бъде задържан още като кмет на София, заключен в килия и ключът от нея да бъде хвърлен”, категоричен беше адвокат Хаджигенов.
Що се отнася до законността и механизма на процедурата при този “извънреден” арест (по т.нар. неотложност), адвокат Хаджигенов коментира, че е хубаво говорещите поне да имат представа за какво говорят. Той обясни, че този вид арест е практика от около десетилетие и е въведена чрез Наказателно-процесуалния кодекс. Всичко извършено в рамките на арестите като процесуални действия (включително събиране на доказателства) се валидира от съда – ако той прецени, тогава всички действия и всичко направено са законни. Ако съдът прецени, може да отпаднат някои събрани доказателства и данни. Дали задържането на Борисов, а и на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова е законно, ще го реши Административният съд, посочи юристът.

Защо се прибягна до такъв тип арест? Прави се, ако има опасения, че арестуваният може да се укрие или да укрие доказателства, или обществената тежест на извършеното деяние е много голяма. Не забравяйте, че Борисов практически ни управлява 15 години (бел. ред. – адвокат Хаджигенов има предвид и времето, в което Борисов беше кмет на София, а преди това той беше и главен секретар на МВР), има милиарди и е лидер на втората най-голяма партия в парламента, каза още Хаджигенов. Адвокатът на Бойко Борисов (Менко Менков) още не знае какво има по делото – ще разбере, като го вкарат в Следствието, нормално е, добави ексдепутатът. Хаджигенов счита и, че е укоримо, че вътрешният министър Бойко Рашков е избрал подход, при който няма почти никаква информация за обществото.
“Писъците на ГЕРБ и късането на ризи са умилителни, защото те живеят с идеята, че са недосегаеми. Те бяха недосегаеми. Бяха” , коментира адвокат Хаджигенов.

Поставете оценка:

4.2

Оценка 4.2 от 44 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-18

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Александър Николов: Имаме ресурса да не се стигне до чувствително поскъпване

„България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове”. ...