in

Христо Иванов зове: Дайте да извадим ДПС от решенията и да видим дали това няма да промени България

8bfd8f8c3 hristo ivanov2

„Искам да припомня срещу кого гласувахме. Гласувахме срещу някой, който се държи като чобанин. Някой, който се държи без уважение към журналистите и обществото“. Гласувахме срещу това отпред да има едни хора, които никой не знае как са се появили. Институциите да се превръщат в параван. Срещу това гласувахме“. Това припомни на обществото съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в предаването „Седмицата“ по „Дарик“.

„Това е начинът, по който волята на избирателите се измества с други. Много е важно да се върнем към добрите обноски. Има хора, които се кефят на шоуто, но има много голяма група, която бива отблъсната. Важно е да се върнем към процедурата и нейния смисъл. Парламент идва от разговор, от говорене. Важното за нас е за какво управление ще гласуваме. Ако сме притиснати в ъгъла, няма да се получи“, добави още той.

„Готови сме без да предивяваме искане, да обсъдим всички решения. Нека да седнем и да получим ясни отговори. Какво точно ще правят съответните министри? Държим да има правителство, което ще попречи на ДПС да направят промъкване и презареждане на корупционния модел. Мнозинство, което да изолира ДПС. Това означава те да не са в положение на „златен пръст“. Ясно структуриране на парламентарната конфигурация и то да бъде имунизирано от просмукване на Сарая.“, каза още Иванов.

„Ние ще се опитаме ли да прекратим мандата на Гешев предсрочно. Ще ги сложим ли в главата на ъгъла?“, попита риторично той.

„Ние искаме конструирано правителство, което може да направи съществени промени, както поискаха избирателите. Проблемът не е Николай Василев. Важно е каква е философията. Нужно е правителство, което не се поддава на влияние. Няма да позволява стилът на правене на политика да пречи, но трябва да успокоим тона. За да влезем в по-професионално поведение“, коментира съпредседателят на “Демократична България”.

„Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев. Кариерната зависимост е това, което ги държи. Прокуроската колегия е под каскета на Гешев. Да внесем общ конституционен проект. Това е много дълга процедура. Влиянието на ДПС не е измеримо само с една партия. Те имат капсулирани избиратели и тези политически курсове са начертани още през 80-те години в Държавна сигурност. Те имат цяла кохорта, която презареждат. Дайте да ги извадим от кадровите решения. Да ги направим ненужни и да видим дали това няма да промени България. Те са най-близкото , до това, което имаме за “дълбока държава”. Да затворим клапаните на “дълбоката държава” и да видим дали това няма да промени България“, каза Христо Иванов.

„Искам да кажа “Браво!” на Бойко Рашков и Янаки Стоилов за сигналите срещу главния прокурор Иван Гешеви и това, което правят“. Доверие, характер и последователност.

„Няма да подкрепим партия, защото някои ни е казал: “Или гласувай, или отиваме на избори”. Искаме да изпълним волята на нашите избиратели и исканията им за дълбока промяна. Нека ги уважим! Ние сме готови за мажоритарни избори. Ние всъщност ги провеждаме при преференциите. Но извеждането на това в крайност е много опасно.“, завърши той.

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

534dbdbf7 doncheva bgnes

Татяна Дончева: Няма нищо по-естествено част от служебните министри да получат постове в новото правителство

b8b67da18 cvetanov 1

Цветан Цветанов: Съставяне на правителство ще е изненада