in

Христо Иванов: Искаме смела съдебна реформа, Гешев пак го е страх да дойде в парламента

Акцент в програмата на ”Демократична България ” ще бъде продължаване на промените в изборното законодателство, работата с българите в чужбина, елиминиране на лобизма, опазване на българското природно наследство, въздуха, инвестиции в културата. Това каза в началото на речта си в парламента председателят на ”Демократична България” Христо Иванов.

Партиите на промяната няма да имат значение без действия, допълни той Христо Иванов.

Г-н Гешев за поредно откриване на български парламент не смее да се появи тук, надявам се, че това е израз на това, че той се подготвя да си подаде оставката. Ние трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публична власт и особено това се отнася за главния прокурор, ние трябва да приложим смела съдебна реформа, конституционна реформа,посочи той.

Този път ние няма да внасяме и да предлагаме законопроект за съдебна реформа, този път ние ще инициираме дебат, ние ще поканим всички, повтарям всички парламентарни сили, заедно да дебатираме, всеки да изложи своята визия за съдебна реформа, и са прави онези колеги, които казват, че трябва този тази тема да бъде поставена на много по-широка основа. Нека да започнем с юридическото образование, нека да видим състоянието на всички елементи на системата, но не може не може да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, не може повече да се да си затваряме очите, затова че е нетърпимо това, в което се превърна специализираното правосъдие, не може да се затварям очите затова че КПКОНПИ в този си вид е бухалка, всичко това ние трябва да го реформираме, допълни Христо Иванов.

Ще проведем разговори с абсолютно всички партии по темата за съдебната реформа, ще чуем мнението на всички, посочи  председателят на ПГ на ДБ.

В словото си Иванов изброи предизвикателствата от първостепенна важност, които трябва да намерят спешно решение.

На първо място е една нова ковид вълна през есента. Трябва да излъчим контактна група, която бързо да подкрепи усилията на здравните власти. На второ място е Планът за възстановяване. Парите трябва да бъдат вложени в модернизация и човешкия капитал, екологични политик. Да започнем максимално бързо работа по един бюджет на промяната. В него трябва да заложим решителни мерки за подобряване на обществените разходи. Тогава ще можем да се концентрираме върху социалните политики, като преизчисляването на пенсиите. Крайно време е за сериозен разговор за здравеопазването. Българските лекари не могат да си вършат работата, защото не направихме истинска реформа. За нас акцент ще бъде и политиката към българите в чужбина. Ще повишим прозрачността, искаме да елиминираме лобизма. Ще се включим активно в политиките за климата и неговото опазване. Трябва да превърнем инвестицията в наука и образование в национален приоритет, заяви Христо Иванов.

Изборно законодателство, елиминиране на лобизма, целите на ООН за устойчиво развитие, политики за климата – са сред целите, които поставяме в работата си. Сред националните приоритети са българското Черноморие, горите и въздуха, изброи още Иванов.

Той акцентира върху намирането на решение на проблема с РС Македония. Този парламент да отстои българския национален интерес по отношение на РС Македония, да отстоим истината, но и да намерим начин заедно да станем членове на ЕС, каза съпредседателят на „Демократична България”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

a1be7b38a parlament bgnes2

Първи коментари на новите депутати в кулоарите на Народното събрание

7faa840e3 evroparlament2

ЕС ще бори перачите на пари с нов орган. Защо виновните няма да трепнат?