in

Христо Панчугов: По-вероятно е да видим кабинет. Другото би било хазартен ход

c46700cb2 hristo panchugov bgnes

Все още смятам, че по-вероятно е да видим кабинет в рамките на този парламент, тъй като другото би било хазартен ход. Правителството обаче не може да бъде на всяка цена. Не и с оглед на протестите от миналата година, не и с очакванията към тези политици. Това коментира пред Българското национално радия политологът Христо Панчугов.

„Единственият шанс на следващия кабинет, ако има такъв, би бил разговорът да е публичен, пред очите на хората и по политически приоритети, за да може всеки един от българските граждани да си представи дали би подкрепил подобен компромис или не. Всичко останало би било провал, както за кабинета, така и за този парламент. Провал, който, опасявам се, ще радикализира доста начина, по който се гласува на следващи избори и ще видим сериозни изненади“, обясни той.

„Видяхме кабинет, който беше воден от фигурата, която излиза директно от това, което направи думата „коалиция“ мръсна дума. В едно и също изказване успя да каже – аз мразя коалициите, защото те са мръсна дума в българската политика и въпреки това, ето ви един такъв човек, който всъщност беше част от една такава коалиция“, коментира още Христо Панчугов за първия вариант на правителство, който лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов предложи преди седмица.

Според политолога ИТН не просто отказват да говорят с българските политици, те отказват да говорят с българските избиратели. По думите му, ако има нещо, което досега е проваляло политически проекти, то е тъкмо подобен подход:

„Да се обидиш на избирателите и да решиш, че няма да говориш с тях. Те дължат обяснение за своите приоритети, за това какво смятат и как смятат да го постигнат не толкова на останалите политици в този парламент, а на своите избиратели.“

„До момента слушаме или назидателното морализаторстване на Трифонов, или разговор за различни хора в рамките на този кабинет, за различни позиции“, посочи политологът.

„Това, което трябва да започнем да чуваме, е дневният ред на следващия кабинет – какви са политическите приоритети, които биха могли да съберат различните формации в този кабинет“, смята той.

Що се отнася до това нали идеята на Мая Манолова служебният кабинет да продължи работата си като редовен е екзотична, Христо Панчугов коментира:

„Аз първо бих задал въпрос на министрите от този служебен кабинет те припознават ли себе си в приоритетите на тези три партии (ИТН, ДБ и ИМВ – бел. ред.) Изваждането на данни за различни проблеми в институциите беше позитивно развитие, но ние сме много далече от това да видим политическа програма за преодоляване на тези проблеми. На служебния кабинет не му беше работа, нямаше хоризонт, с който да започне подобна промяна. Ние знаем, че служебният кабинет е чудесен в това да прави одит. Ние не знаем дали е добър в това да дава политически решения.“

Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

5443b1be3 kaloyan metodeiv bnt

Калоян Методиев не изключва договорки за избори „2 в 1“ и продължаване живота на служебния кабинет

7fb929ef8 picture 012345

Войната с вирусите е на път да приключи