Home » България » Цветанов: Пропуснахме златно време
d186d0b2d0b5d182d0b0d0bdd0bed0b2 d0bfd180d0bed0bfd183d181d0bdd0b0d185d0bcd0b5 d0b7d0bbd0b0d182d0bdd0be d0b2d180d0b5d0bcd0b5 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Цветанов: Пропуснахме златно време

Цветанов: Пропуснахме златно време

“Страната ни пропусна златно време за да постигне истинска реална диверсификация и аз смятам че късането с руския газ е това, което направи Путин с политиката спрямо Украйна”. Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” лидерът на “Републиканци за България” Цветан Цветанов.

“Решенията на много европейски държави показват че действително трябва да се ограничи тази зависимост и всичко, което е правено от Путин през последните десетилетия е да заобиколи Украйна със “Северен” и с “Турски поток” и тогава да прояви съответната агресия към Украйна”, коментира той.

И Кирил Петков, и експертите казват, строежът на “Турски поток” е непрозрачен проект, но когато премиерът го представя пред международни партньори е едно, а във вътрешнополитически план не постига абсолютно нищо, смята Цветан Цветанов.

“Булгртрансгаз” е със същото ръководство, пътната карта за “Турски поток” я няма и ние виждаме как започва да се говори, че тази тръба е диверсификация за България, а вътре 90% от количествата са резервирани от Газпром”, допълни той.

Според Цветанов никой не споделя направеното от Бойко Борисов, защото сме се лишили от милиард и половина и не получаваме газ по това трасе.

Договорените с Америка количества втечнен газ са знак, че страната иска да бъде солидарна с България и Европа, коментира Цветанов, но смята, че и други възможности да постигнем диверсификация.

“Каква ще бъде цената на американския газ в дългосрочен план, не знаем. Знаем, че има едни договорени количества, които са на по-ниска цена, поне това, което се появява от държавата този труден период и ние трябва да го възприемем че това е една солидарна и добра стъпка от нашите партньори. Ако се постигне европейско решение за транзитиране на газ, това ще бъде по-добрият вариант

Цветанов коментира и изказването на Борислав Гуцанов от БСП, че България трябва да преговаря с “Газпром”

“Ясно е, че партии като БСП, “Възраждане” и нови политически формации твърдо гледат на изток. Но когато започнат да си планират почивките за лятото, ги планират на запад. Преди десет години управляващите взеха правилното решение да се присъединим към два съюза – ЕС и НАТО – защото това ни гарантира сигурността.”

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 3 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-05-22

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Асен Василев: Не сме скарани с Кирил Петков, заедно влязохме в това

Изобщо не сме скарани. Ние с Кирил Петков сме влезли в това заедно. Чувствам се ...