Home » България » Цветозар Томов: В Европа няма интерес към машинния вот, защото нямат проблеми с хартиената бюлетина, каквито имаме ние

Цветозар Томов: В Европа няма интерес към машинния вот, защото нямат проблеми с хартиената бюлетина, каквито имаме ние

„ЦИК имаше желание да сключи договор директно с компанията, производител на машините за преброяване, но не е такава търговската практика на производителя. Основният проблем е недоверието към машините. За две години и половина откакто минаваме от избори в избори, са проведени гласувания с машини в над 50 000 секции. Няма нито един случай, който да оправдава подозренията, че машинното гласуване дава по-добри възможности за манипулации”. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов по NOVA NEWS.

По думите му, различни са практиките по света за гласуване с машини. „В Европа нямат интерес към машинния вот, защото нямат тези проблеми с хартиената бюлетина, които българите имаме”, обясни Томов и допълни – „подготовката за изборите върви нормално и се надявам, че ще продължи да върви нормално. Нашата работа е в това да се справим”.

Той обясни, че ще има грешки, но очаква ЦИК да имат време да направят анализ и да ги отстранят. След като немалко хора имат съмнение, че с машинното гласуване може да се извършат далавери, нека се брои ръчно, но и то води до грешки, каза Томов.

Рано е да се каже колко ще ни струват изчисленията за вота, каза зам.-председателят на ЦИК.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар