in

Целта на скока на пенсиите – по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери

Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери. Това заяви пред Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получат увеличение на пенсиите средно с 12,5 %. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3 %, а социалната с 14,3 %.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът“, обясни Донев.

Той уточни, че всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел. „Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефициент за тежест за осигурителния стаж – 1,35 %“, поясни социалният министър.

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви следното:

„Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция Социално подпомагане. Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ.“

Фрог Нюз

What do you think?

24 Points
Upvote Downvote

Written by 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Заповядайте прочетете полезна информация и тук:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den)

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini )

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com )

Новини от България и света - Новините днес - ( novinite-dnes.bg )

Мрежата.ею - Новинарски уебсайтове

472661575 ivan bregov bgnes - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Иван Брегов: Тръгва тежка отбранителна линия за мега хипер защита на Иван Гешев

Иван Брегов: Тръгва тежка отбранителна линия за мега хипер защита на Иван Гешев

48527ca3c asen vasilev bgnes - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Финансовото министерство не подкрепя промените в бюджета на НЗОК

Финансовото министерство не подкрепя промените в бюджета на НЗОК