Home » България » Десислава Ахладова: Видяхме юридическа неграмотност, която ще се отрази на следващите избори

Десислава Ахладова: Видяхме юридическа неграмотност, която ще се отрази на следващите избори

Сподели новината

Докладът на ЕК за върховенството на закона основните критики бяха, че парламентът приема законите прибързано без оценка за въздействие“, припомни Десислава Ахладова – министър на правосъдието в оставка по време на брифинг на ГЕРБ.

„В този парламент обаче видяхме нещо нечувано – закон за съдебната власт, наказателно процесуален кодекс и изборен кодекс, се приеха за първи път без да се питат ресорните министерства и ВСС. За първи път видяхме, че нито заинтересованите лица, нито гражданите можеха да участват в обществените консултации за изборния кодекс“, коментира Ахладова.

Според партийния лидер Бойко Борисов, отговорен за хаоса, който ще се създаде, е Румен Радев, а депутатът Слави Трифонов е инструментът. „Видяхме една юридическа неграмотност, която няма как да не се отрази в следващите избори“, добави Ахладова. Според нея в изборното законодателство има противоречиви текстове, които се бият и не е ясно как ще бъдат разтълкувани при едно обжалване пред съда.

„Новите варвари погазиха не само Конституцията, правилника и законите, но и превъртяха времето. Никога до сега не се е случвало за една нощ да се приема кодекс, в случая изборен, и той да бъде обнародван с по-ранна дата от деня на приемане и оповестяване в държавен вестник. Говоря за указа, който подписа президентът Румен Радев на Разпети петък с дата 1 май“, заяви и Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Оказа се, че въпреки обичайните ни възприятия, 1 май може да се равнява на Разпети петък и обратното, каза и Томислав Дончев.

„Основна парадигма на политическия дискурс сега е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да приемем, че е така и защо не ни пуснаха да си ходим. Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна. Да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения“, подчерта той. Според него се оказва, че краткият живот на този парламент е, за да промени изборните правила.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената