Home » България » Каква е историята на вечната песен „Един неразделен клас“?

Каква е историята на вечната песен „Един неразделен клас“?

Сподели новината

Празничните викове на завършващите огласяха улици и площади по градовете в последните 2 седмици. В края на сезона на баловете неизбежно се сещаме за вечния химн на завършващите. Всички знаем текста на песента „Един неразделен клас“, но неразказаната ѝ история гледайте в рубриката “5 минути извън новините“.

Повече от 40 години песента „Един неразделен клас“ е неизменна част от всеки бал.

„Не мога да мина без тези дами, защото без „Тоника СВ“, нищо нямаше да има на този свят. На тази българска земя. Те я направиха тази песен“ каза музикантът Недко Трошанов.

Той е композиторът на „Един неразделен клас“, в създаването на музиката участва и дъщеря му. Но началото всичко е различно. Текстът е друг. А този, който няколко поколения не спират да пеят, е на Милчо Спасов, който вече не е сред нас.

„Ние я приехме като нещо, което е сякаш вътре в нас. Може би защото бяхме прекалено млади. Ние бяхме на по 20 години. Разбрахме, че тази песен ще стане хит. И ще остане във времето“, разказа Милица.

Всичко започва в началото на 80-те. И то грандиозно.

„Освен това, си спомням като създадохме „Тоника СВ“ след провала на старата „Тоника“ от 1979 година. В ансамбъла на „Строителни войски“ решихме да направим със Стефан Диомов нова „Тоника“. Направихме огромен конкурс из цялата страна. Строителни войски имат поделения къде ли не. И се яви цяла България. Обаче избрахме сопрано, алт, още един алт – Ваня Костова, тенор и бас“, поясни Недко Трошанов.

В онзи момент обаче никой от тях не е знаел, че ще създадат вечен хит.

Казват, че най-ценните съвети са от онези с опит.

„Това, което бих препоръчала на младите хора, е да не ползват готови бийтове и да обръщат внимание на хубавите текстове. Защото дори най-хубавата музика без подходящия текст, няма как да стане хит от тая песен. И повтарям – задължително на български. Не унищожавайте българщината“, отбеляза Милица.

Отвъд нотите те гледат с надежда към тези, които все още пеят песните им.  А докато ги има чудните вечери, ще има и желания неизречени.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.
 

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Leave a Reply

Your email address will not be published.