Home » България » Кирил Петков: Спряно е назначението на новото ръководство на ББР

Кирил Петков: Спряно е назначението на новото ръководство на ББР

Сподели новината

Новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску. Това заяви в „Панорама“ по Българската национална телевизия министърът на икономиката Кирил Петков. Той обвини съдията, че е взела решение в несъответствие със закона.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

До промяната се стигна след като на 16 май служебният икономически министър хвърли бомбата, като обяви, че ББР е дала кредити на стойност почти 1 млрд. лева на осем компании.

„Точно по този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато вече 5 седмици водим битката за тази банка – да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават 1 млрд. на 8 фирми – се появява едно дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску да спре тези назначения. Това дълбоко вътрешно убеждение е базирано на нещо друго, освен следването на закона“, смята министърът. По думите му репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този.

Кирил Петков беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление. По думите му казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

„Осигуряваме 2,5 млрд. ликвидни средства за възстановяването на малкия и средния бизнес. Има големи средства в банките, те са пълни с възможности, обаче има голям риск за индустрии като туризма заради COVID-19. Застанахме като държава с до 80% гаранции на заемите, за да могат кредитите да бъдат без обезпечения“, каза още Кирил Петков.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената