Home » България » Стефан Янев: Усещането, че политическите процеси вече не протичат по обичайната си демократична логика, е осезаемо.

Стефан Янев: Усещането, че политическите процеси вече не протичат по обичайната си демократична логика, е осезаемо.

Сподели новината

Усещането, че политическите процеси вече не протичат по обичайната си демократична логика, е осезаемо. В тази връзка считам, че гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроса по отношение на това кой определя приоритетите и кой определя постовете в потенциалния нов кабинет, който е в процес на формиране. Гражданите имат право да знаят и трябва да разбират добре логиката на провеждане на политическите консултации и по-конкретно – как те следва и се очаква да доведат до работещо парламентарно мнозинство.

Това е важно най-малко в два аспекта. От една страна, касае се за връзката между политическите партии и гражданите, на избирателите. Тази връзка трябва да е ясна, ефективна и преди всичко – да съществува. От друга страна, последователността в действията, последователността в политическото говорене е именно онзи предсказуем и необходим елемент от връзката между граждани-избиратели и политическите партии, която ако не съществува или не е устойчива, електоратът впоследствие обикновено наказва политическите субекти в рамките на изборния процес.

Съобщението, което искам да направя, касае дневния ред на заседанието на МС от днес. Както е известно, в началото на юни проведохме извънредно заседание на Съвета по сигурност към МС, в рамките на което констатирахме редица дефицити и проблеми в съществуващата институционална уредба по отношение на начина на управление на системата за защита на националната сигурност. С моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха своите анализи. Именно една от работните групи, ръководена от председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, е подготвила анализ на съществуващата в момента нормативна уредба, както и конкретни предложения за изменение на същата. В тази връзка днес предложихме на вниманието на Министерски съвет, като колективен орган, да приеме този анализ в контекста на необходимостта от вземане на решение за последващи стъпки и действия по промяна на нормативната уредба. До края на седмицата ще бъдат представени на обществено обсъждане конкретни предложения за изменение и допълнение на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

В допълнение, направих предложение за сформираме на междуведомствена работна група, под ръководството на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, която да предложи нов механизъм и да разработи нов закон – Закон за управление на кризи, какъвто в момента не съществува.

Това предстои. Надявам се, че както материалите, които ще бъдат представени за обществено обсъждане, така и работната група за изработването на основи на нов закон, ще получат подкрепа, което в перспектива ще даде възможност за решаване на част от проблемите в сектор „Сигурност“.

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране.Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани.Ние държим на прозрачността и истината.Заповядайте прочетете полезна информация и тук:365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената