Home » България » 13 села днес избираха кмет

13 села днес избираха кмет

Сподели новината

В общо 13 населени места в страната днес се проведоха нови и частични избори за кметове, предаде БТА. В петричкото село Струмешница за кмет беше избран Николай Манолчев от партия ГЕРБ. В Русенското село Могилино ще има балотаж. В гълъбовското село Искрица също не успяха да изберат кмет и на днешния вот.

Днес в Струмешница, област Благоевград, избираха кмет на кметство, след като на местните избори през есента двамата кандидати, достигнали до балотаж получиха еднакъв брой гласове – по 110 гласа. Николай Манолчев от ГЕРБ е новоизбраният кмет след гласуването днес, той е получил 139 гласа, от общо 201 гласували, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Петрич Борислав Коконов. Жителите на Струмешница гласуваха в една секция – 73-та.

В село Разбойна, област Бургас, до частични избори се стигна, след като Хатидже Ферад, избрана за кмет на последните избори през октомври миналата година, подаде оставка месец след вота, за да поеме друг пост в общинската администрация в Руен. Изборният ден в селото днес приключи с около 55 на сто избирателна активност, без сигнали за нарушения на изборните правила. Жителите на селото, вписани в избирателните списъци, са 765. Никой от избирателите не е гласувал с машина, съобщиха от ОИК-Руен. Единствената секционна избирателна комисия е била в Основно училище „Д-р Петър Берон“.

В област Варна се проведоха избори в две села. До новия вот в Житница и Черноок се стигна, след като на втория тур на местните избори, проведен на 5 ноември миналата година, кандидатите, достигнали до балотажа, получиха равен брой гласове. В село Житница право на глас имат 693 души, а в Черноок – 165, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Провадия.

Елена Коцева, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на мездренското село Лютиброд, съобщиха за БТА от Общинската избирателна комисия – Мездра. За нея са гласували 73 човека от стигналите днес до урните избиратели. Втори остана кандидатът на партия „Български възход“, за когото гласа си са дали 62 човека.

До избора на нов кмет в с. Лютиброд се стигна, тъй като досегашният почина в края на миналата година.

Петранка Ангелкова, издигната от партия ГЕРБ, е новият кмет на врачанското село Паволче, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия – Враца Мария Попова. Ангелкова е подкрепена от 232-ма от гласувалите днес 358 човека. Втори остава кандидатът на коалиция „БСП за България“ Емил Василев с 99 гласа и трети – Калина Петрова, издигнат от партия „Възраждане“ – с 19 гласа.

До избора на нов кмет в с. Паволче се стигна след като досегашният Георги Василев подаде оставка заради проблеми със здравето.

До нови избори в Стоките, област Габрово, се стигна след решение на Административен съд – Габрово, който обяви предишния избор за кмет на севлиевското село за недействителен. С 80,66 на сто приключи изборният ден в селото, съобщиха на сайта си от Общинската избирателна комисия – Севлиево. Към 20:00 часа са гласували 146 от 181 гласоподаватели, сочат данните, изнесени от ОИК.

Изборите в Горно Церовене, област Монтана, се наложиха след внезапната смърт на дългогодишния кмет Йордан Йорданов през януари 2024 година. Изборният ден е преминал в спокойна обстановка и без инциденти, завършил е нормално, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Кандидатите за кмет са двама.

Частичните местни избори в село Черна гора, област Перник, се проведоха, след като на балотажа на проведените местни избори през ноември м.г. двамата кандидати постигнаха равен резултат от 49,11 процента. Нормално и без констатирани нарушения премина изборният ден в пернишкото село, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Перник Румяна Петрова. Гласуването се проведе в една секция. Според избирателния списък, право на глас имаха 223 души.

До новите избори в Могилино, област Русе, се стигна, след като жителите на селото не успяха да си изберат кмет и от втория тур на местния вот на 5 ноември миналата година. За двамата кандидати, достигнали тогава до балотажа, гласуваха равен брой избиратели. На новите избори днес за кметския пост се бориха трима кандидати, а двама от тях отиват на балотаж, по информация на председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Две могили Анелия Петрова. Изборният ден приключи спокойно и без нарушения, не са постъпвали писмени жалби или сигнали за нарушения. Избирателната активност е 67,62 процента, като от общо 139 избиратели с право на глас, своя вот са дали 94.

Частичните избори в Забърдо, област Смолян, бяха насрочени след подадената оставка от избраната на местния вот миналата година Здравка Черпокова – Илиева. Изборният ден приключи при висока избирателна активност, заявиха от Районната избирателна комисия – Чепеларе. Данните за процента на гласували се обработват, но е ясно, че надвишават 74,86 на сто от избирателите, колкото са упражнили правото си на вот към 17:30 часа.

В село Искрица, област Стара Загора, се стигна до извънредни избори след като на балотажа, проведен на 23 октомври м.г., двамата кандидати спечелиха равен брой гласове. 75,91 на сто e окончателната избирателна активност на изборите в селото днес, съобщиха от Общинската избирателна комисия. До урната са отишли 104 от имащите 137 право на глас. Изборният ден е протекъл нормално. За кметския пост сега се бориха трима кандидати, но и на днешните частични местни избори в селото не успяха да изберат кмет, съобщи Камелия Георгиева, член на Общинската избирателна комисия.

До извънредните избори в село Еленово, област Търговище се стигна, след като досегашният кмет се оттегли от поста по лични причини. Изборният ден в поповското село е приключил нормално, в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Попово няма регистрирани сигнали и жалби, каза председателят ѝ Галин Цанков. Право на глас имаха 324 избиратели.

Поставете оценка:
1

Оценка 1 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар