in

17 септември-денят на София

На 17 септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Днес се чества и денят на столицата София.

Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живееблагочестива жена, християнка, която се казва София. Тя има три дъщери, които носят имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите ѝ не скриват своята вяра в Христос и я изповядват открито. Наместникът на Антиох разказва за това на император Адриан (117-138), който заповядва да ги доведат веднага при него.

Когато застават пред императора, всички присъстващи се изумяват от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитва да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата – Вяра е на 12 години, Надежда – на 10, и Любов – на 9. Момичетата непреклонни. Тогава императорът заповядва да ги изтезават жестоко. Майка им е принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявява необикновена сила.

Неиздържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Днес денят на София ще бъде отбелязан с многобройни културни събития.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Споделете тази публикация с вашите приятели!

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg е част от медийна група новинарски сайтове. Медията съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината.

Част от медията са:

1den.bg - Един ден бг ( 1ден / edin den) |

topnovini.eu - Топ Новини  ( top novini ) |

mneniqta.com - Мненията ком ( mneniyata com ) |

Новини от България и света

1afd9bfe43630ddebe9f0d404f52c8e8

Марешки: Не допускайте отново това падение и този фарс

573622085 evrodikof2

Васил Божков в ”Евродикоф”: Нищо не съм правил със Севда, тя взимаше едно пликче и заминаваше