Home » България » 17 септември-денят на София
столица e1637249977637 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - 17 септември-денят на София

17 септември-денят на София

На 17 септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Днес се чества и денят на столицата София.

Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живееблагочестива жена, християнка, която се казва София. Тя има три дъщери, които носят имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите ѝ не скриват своята вяра в Христос и я изповядват открито. Наместникът на Антиох разказва за това на император Адриан (117-138), който заповядва да ги доведат веднага при него.

Когато застават пред императора, всички присъстващи се изумяват от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитва да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата – Вяра е на 12 години, Надежда – на 10, и Любов – на 9. Момичетата непреклонни. Тогава императорът заповядва да ги изтезават жестоко. Майка им е принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявява необикновена сила.

Неиздържали на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Днес денят на София ще бъде отбелязан с многобройни културни събития.

2021-09-17
x

Check Also

Египетският парламент одобри 13 нови министри

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обяви промени в кабинета с цел подобряване работата на ...