in ,

Борисов цитира избирателно доклад на МВФ в подкрепа на политика на правителството ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна пресслужба

Премиерът Бойко Борисов цитира избирателно част от доклада на МВФ за състоянието на икономиката в България, за да защити предприетите до момента антикризисни мерки от правителството, предизвикани от епидемията от коронавирус, пише „Дневник“. Документът беше изготвен онлайн и представен вчера.

„Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са правилни, това се посочва в заключенията на мисията на МВФ в България, което означава, че сме на верен път“, обобщи министър-председателят преди началото на правителственото заседание, което се проведе онлайн. Той изчете резюме от заключенията на фонда, като не пропусна да отбележи, че те опровергават твърденията на президента Румен Радев и „неговите съпътстващи“.

„Постоянното увеличение на пенсиите и заплатите в публичния сектор ще осигури допълнителен стимул за търсене, който, към настоящия момент, би помогнал за справянето с кризата“, посочва МВФ. Премиерът каза още, че МВФ препоръчва повече средства да се дават за образование, което и правителството възнамерявало да направи.

Мисията на фонда в България не очаква рязко увеличение на безработицата благодарение на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък.

Какво премълча Борисов

Борисов обаче не спомена други от изводите, а именно, че след отминаването на кризата правителството веднага трябва да обърне политиката в посока свиване на разходите и подобряване на събираемостта на данъците, което според критиците на бюджет 2021 няма как да стане.

Според фонда България трябва бързо да увеличи разходите за здравеопазване и подкрепата за физическите лица и фирми.

Премиерът не посочи и препоръката на МВФ социалните и икономическите мерки на правителството да станат по-фокусирани и насочени към най-нуждаещите се социални групи. Не стана дума и за намеренията на Международния валутен фонд да преразгледа своята прогноза за икономическия растеж на България. „Причината е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в страната през последните седмици“, обяви вчера по време на брифинг ръководителят на мисията на МВФ у нас Джейу Лий. Той отказа да даде конкретни числа с мотива, че се очакват данните за икономиката на България за третото тримесечие, които трябва да излязат в петък.

В България се очаква по-сериозен ръст на лошите кредити в идните месеци заради изтичането на мораториума върху плащанията. Банките и БНБ трябва да са подготвени за процеса и, ако се наложи, временно да работят под законовите изисквания за капиталовите буфери, е друга притеснителна констатация на МВФ, която Борисов пропусна в днешното си обръщение към министрите.

Доклад за България: Непрозрачна система за ипотечни кредити. БНБ няма желание да реши проблема

„Надзорните органи трябва да гарантират, че банките са подготвени за справяне с очакваното влошаване на качеството на активите, особено след пандемията. Надзорните органи следва да гарантират своевременното разпознаване от банките на проблемните активи и, на по-късен етап, следва да подновят усилията си за справяне с необслужваните кредити“, изтъква МВФ.

Източник: dnevnik.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

убийство-шумен-полиция

Убийство в центъра на Шумен

protest

Всенароден протест: На 21-ви ноември пред старото Народно събрание