in ,

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДА СТАНЕ ЗАЩИТЕНА ПРОФЕСИЯ

Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче, но проблемите искат дългосрочно, държавническо решение. Един от най-важните въпроси е този с кадрите в здравеопазването.

Още през септември 2019 се срещнахме в Народното събрание с представители на медицинските сестри и внесохме техните искания. Тогава, половин година преди началото на ковид кризата, заедно с тях заявихме, че може скоро да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри.

Вече ви представих нашата алтернативна визия за формиране на заплатите на лекари и медицински сестри. Сега искам да предложа решение, което заедно с другите мерки ще е грижа за хората и ще помогне България да си гарантира поне минимум медицински сестри в бъдеще.

Медицинска сестра трябва да стане защитена професия. Съществува списък със защитени професии, които са необходими за нормалното функциониране на различни системи в страната. Този списък се актуализира всяка година от правителството.

За съжаление въпреки настояването ни, въпреки подадената от Министерството на образованието и науката информация до Министерски съвет, за 2020/2021 правителството на Борисов не включи сестрите в списъка. В него фигурират безспорно редки професии, но не и тази на медицинската сестра.

Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи

Какво още трябва да се случи освен Ковид 19, за да проумеят управляващите, че това не може да продължава така? Не може да мислиш само с хоризонт март 2021 и поредните избори. Системата има нужда от стабилност, а хората от сигурност.

Корнелия Нинова, Фейсбук

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

коли-пожар

Две коли изгоряха в центъра на София

радев

Румен Радев: Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода