in ,

Нинова: Проблемът е недоверието в правителството и в мерките, които то предприема

„Управляващите действат хаотично и приема мерки на парче. Пропуснаха златно време – лятото, когато цялата система трябваше да се подготви за втората вълна на пандемията“. Това каза пред БНР Корнелия Нинова – председател на БСП. Тя припомни, че социалистите са предупреждавали, че трябва да се задейства Националният план за реакция при грипна пандемия, където са разписани педантично стъпките за действие. 

„Един от най-големите проблеми е недоверието на хората в правителството и в мерките, които то предприема, затова хората реагират така“, подчерта Нинова и добави, че управляващите не правят нищо за решаване на трупаните с години проблеми в здравната система. Тя посочи, че БСП предлага медицинската сестра да стане защитена професия.

„Имаме конкретен план с 4 предложения. Първото е да поставим в центъра на системата човека. Да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За неосигурените здравно да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата“.

По думите на лидерката на социалистите много важно е да бъде премахнат търговският статут на болниците:

„Заплащането на публичните финанси от НЗОК да се изплащат към болници, които не са търговски дружества. Частните болници, ако искат, да останат търговски дружества“. 

В предаването „12+3“ Нинова коментира и партийната кондиция на БСП:

„Колегите (напусналите ПГ на „БСП за България“ и БСП – б.р.) се самоопровергаха, защото подкрепата им за кворума в НС и за ГЕРБ в гласуванията показват истинските им намерения. Не им е проблемът вземането на решения в групата, очевидно и докато са били в групата, са имали друг тип колаборация. Сами си показаха истинското лице, което е на колаборация с ГЕРБ“.

Според социалистическата лидерка на изборите ще стане ясно дали хората ги припознават като алтернатива на ГЕРБ. Тя отказа да коментира прогнозите на социологическите агенции.

Тя подчерта, че е важно БСП да е последователна в партийната си политика:

„Очертахме се като алтернатива, защото останахме единствените, които не се поддадохме на изкушенията за власт. Нашата цел е да сменим олигархичния модел на власт и няма как да участваме в него“.

Румен Радев: Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода

Нинова определи Бюджет 2021 като предизборен и временна политика, която не решава нито един проблем трайно и заяви, че БСП предлага трайна политика, която да реши проблемите на следващите 3 години. Парламентарната група на БСП няма да подкрепи бюджета, подчерта тя:

„Не искаме да ставаме съучастници в законодателство, което е лобистко. Защо да стоим да даваме нашите гласове за нещо, което очевидно е срещу интересите на народа“.

Източник: БНР

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

такса-вода

Кабинетът гласи такса „достъп“ и поскъпване на водата

свилен-русинов

Свилен Русинов: Макар и трудно победих Кличко в Банкок