in ,

“Отменяме апела за помощ”. Какво се случи за два часа?

Малко след 11 часа в четвъртък от отдела за връзка с медиите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски “ изпратиха апел за помощ. “Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се обръща с апел за помощ. Безпрецедентната криза изправи здравните заведения пред огромно предизвикателство. Имаме спешна нужда от: предпазни маски (висок клас КN95 – FFP2, FFP3), защитни костюми, предпазни облекла, защитни шлемове, спирт и пулсоксиметри”, написаха от болницата.

В съобщението се казва още, че на територията на болницата се намират няколко клиники, които са от национално значение. “Една трета от всички мозъчни операции в България са направени в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. 90% от тях са осъществени чрез използването на нови технологии”, казват от болницата. Те припомнят, че Клиниката по хематология и онкология е на първо място по обслужени пациенти у нас, а Клиниката по ревматология е най-голямата в страната и в нея също се приемат болни от цяла България. “В този труден момент всяка помощ ще ни е от ползва!” Съобщението завършва с хаштаг #AutInveniemusViIamAutFaciemus (#ИлиЩеНамеримПътяИлиЩеПрокарамеПът).

Съобщението на болницата беше изпратено, докато в Министерски съвет се провеждаше седмичния брифинг на Министерство на здравеопазването. “По отношение на обезпечеността в държавата. Имаме достатъчно лични предпазни средства, в момента приключихме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да изпълним нуждите на държавата за месеци напред”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В този дух в сряда говори и премиерът Бойко Борисов през профила си в социалните мрежи. “Държавата няма да спира! Психиката на хората трябва да е стабилна. Страшно и гадно – спор няма. Преодолимо ли е? Преодолимо е. Заедно можеме ли? Можеме. Имаме ли всичко осигурено за следващите месеци? Имаме”, каза Борисов.

Гърция под карантина: Затварят се магазините, а навън ще се излиза само с разрешение

Два часа след апела за помощ от болница „Св. Иван Рилски“ го отмениха. “Отменяме излъчения апел за набиране на средства и медицински консумативи, свързани с увеличаване на броя на леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Министерството на здравеопазването ни е осигурило всичко необходимо за приемане и лечение на тези пациенти. Подадената към вас информация не е съгласувана с изпълнителния директор, който е с ковид инфекция и е в карантина. Тя се основава на обичайната практика, тогава, когато се очаква натоварване на болницата с допълнителни пациенти, да се търси помощ от дарители”, се казва в съобщението.

Свободна Европа се свърза с пресцентъра на болницата, за да изясни, какво се е променила за два часа. “Оказа се, че проблемът е при нас”, каза Моника Николова от отдела за връзки с обществеността. “Ние не сме си проверили, както трябва и в нас е грешката. Работим в извънредна обстановка.“

„Случват се такива неща”, допълни тя. На въпрос как се е стигнало да апела за помощ тя каза, че в болницата “обсъдихме от какво ще имаме нужда във връзка с разкриването на COVID отделение”. “Директорът се обади и каза, че е осигурено всичко”, отговори Николова, попитана кой е звъннал, за да каже, че недостиг няма.

източник: svobodnaevropa.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

гърция

Гърция под карантина: Затварят се магазините, а навън ще се излиза само с разрешение

закон-евро

Без върховенство на закона няма да има пари от ЕС