in

Съдът нареди на МВР „безусловно“ да прекрати граничните проверки за неплатени глоби

AFP

Върховният административен съд (ВАС) нареди на МВР „безусловно“ да прекрати проверките за неплатени глоби на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. Това става ясно от окончателно определение по дело, заведено срещу практиката на полицията от пролетта да проверява наред всички, излизащи и влизащи от Гърция шофьори.

Както Свободна Европа съобщи през юни, полицията започна да спира от движение колите и да отнема книжките на неизрядни водачи, ако са натрупали неплатени наказателни постановления и нямат възможност да ги платят на място на границата. Заради масовите проверки на двата пункта се оформяха километрични опашки през лятото.

„Съгласно чл. 35 от Конституцията всеки има право да напуска пределите на страната. Това право може да бъде ограничено само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани“, припомня ВАС, цитиран от специализирания сайт „Лекс.бг“.

Определението на върховните съдии Соня Янкулова, Весела Андонова и Полина Богданова, с което те нареждат на МВР да преустанови тази практика, се базира и на европейското право, гарантиращо свободното придвижване.

„С оглед на горното и на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“, подчертава съдът.

Борисов цитира избирателно доклад на МВФ в подкрепа на политика на правителството ВИДЕО)

В определението се казва още, че Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове регламентира всички видове контрол и сред тях не присъства възможност за проверки на шофьори за неплатени глоби.

Източник: svobodnaevropa.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

сцени

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни започнаха

Снимка_на_Слави_Трифонов

Слави Трифонов: Бойко, кажи на Меркел: „Работата носи свобода“ и чакай да видиш резултата