in ,

Утре парламентът гласува дали да свика Велико Народно събрание

Първа точка от дневния ред на Народното събрание за сряда е проект на решение за свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция.

Той е внесен от депутатите, подписали се под проекта за нов основен закон (проекта на решение виж тук).

За да се свика ВНС, са необходими 160 гласа. Т.е. няма как това да се случи без гласовете на БСП и ДПС, които вече категорично заявиха, че са против.

В момента левицата има 70 депутати, а движението – 25, т.е. общо 95 гласа. Дори и всички останали народни представители да подкрепят свикването на ВНС, за това решение ще се съберат 145 гласа, които не са достатъчни.

Ходът с внасянето на решението идва ден след като Венецианската комисия огласи становището си по проекта за нова Конституция. В него се отправят серия от критики, като за много от промените комисията казва, че са произволни или неясни (повече за становището виж тук).

А само след седмица предстои Конституционният съд да се произнесе дали комисията, създадена от мнозинството за целта, която досега е провела само едно заседание, е сформирана в разрез с основния закон. То беше атакувано от президента Румен Радев, а основният проблем, който изтъкна държавният глава е, че в него е предвидено, че комисията може да предлага промени във вече внесения проект за нова Конституция, а това е недопустимо.

Борисов цитира избирателно доклад на МВФ в подкрепа на политика на правителството ВИДЕО)

В такъв смисъл са и всички становища на представители на правната наука до КС.

Източник: news.lex.bg

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

фирмени-разходи-тест-за-ковид

Признават за фирмени разходи средствата за тестване на служители за COVID-19

vote-2042580_1920

Дай своя глас за новите противоепидемични мерки