in

Захариева: Скопие системно нарушава Договора за добросъседство, няма да одобрим преговорите с ЕС

Водим интензивни преговори , но все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на извънреден брифинг, след като бе изпратена от премиера Бойко Борисов в Берлин, където се проведе дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

В споразумението ни със Скопие ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношения, подчерта дипломат №1.

„Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония,” каза още Захариева.

„За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора”, каза още тя.

„Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето”, допълни Захариева.

„Позицията на премиера и българското правителство е доброжелателна, но няма да толерираме антибългарската кампания. Би било трудно за целия Европейски съюз да имаме отворени въпроси. И в момента има такива примери, които не са приятни. Все още има шанс, за да постигнем съгласие по преговорната рамка. Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза“, каза още министър Захариева.

„Съвместната комисия не беше работила почти година. Вярно, имаха заседание преди две седмици. Важното в работата на тази комисия са, разбира се, постигнатите резултати. Оценката за това дали са много, дали са малко петте личности, по които постигнато съгласие, е субективна. На България й се струва, че темпото не е достатъчно, на нашите съседи, че и това е голяма крачка. По-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение, каквато всъщност е целта, в учебниците и музейните експонации, като единствената цел е премахване на езика на омразата. Няма как да постигнем това, ако договореностите са само на хартия. Признаваме реалността само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. С тревога забелязваме, че непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в сегашната реалност, изразяваща се в малцинствени претенции. Това е една от много важните червени линии на България по отношение на изпълнение на Договора. Не можем , въпреки доброжелателността си и неслучайно с добра воля и надежда, защото песимистът във всяка възможност вижда трудности, а оптимистът във всяка трудност вижда възможности, продължаваме и към настоящия момент в малкото оставащо време да се опитваме да постигнем този важен за България напредък, който не е нов и не е свързан с отказа на България да признае реалността“, каза още вицепремиерът.

Призивът ми към Северна Македония е да търсим начин как да спазваме договора, каза още Захариева.

„Не става въпрос за оспорване на реалността, става въпрос за отражение в реалността на оспорване на историческата истина, които се отразяват дори и в малцинствени претенции. Никой няма право, тук съм съгласна изцяло с колегите от Скопие, да определя един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, същото се отнася и за българските граждани. Няма как да някой да накара българските граждани да си мислят, че този език е различен от нашия. Бяхме намерили формулата 2018 година. Така че към този момент имаме пробив. Отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата. Но все още не сме там, че да кажем „да““, подчерта тя.

Министърът каза, че вчера е имало движение по отношение на името и формулата на езика.

„Аз виждам възможности. Няма много време. Имаме процедури – вътрешно опровержение от Министерски съвет, съответно посланиците ще се събират в сряда да обсъждат преговорната рамка. Има възможност, но времето е изключително малко“, добави тя.

„Има незадоволително изпълнение на договора. Гаранциите са включени в преговорната рамка. Ако търсиш начини да заобиколиш един договор, винаги ще намериш начин. Аз си мисля, че в договор между държави много по-важна е добрата воля за изпълнение на договора. Моят призив към тях е нека да търсим как да изпълняваме договора, едно от исканията в преговорната рамка е ясен план“, каза Захариева.

Премиерът Бойко Борисов изпрати вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в Берлин, където снощи по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония.

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г. Тя още веднъж подчерта, че „ние не оспорваме правото им на самоопределение, нито правото им да наричат своя език така, както им харесва. Готови сме да потвърдим настоящите реалности, но те трябва да признаят историческата истина за корените на техния език и национална идентичност“.

източник: epicenter.bg

Рекорден брой на починалите и на постъпилите в болница през изминалото денонощие

Какво мислиш?

Публикувано от 1DEN.BG

починали

Рекорден брой на починалите и на постъпилите в болница през изминалото денонощие

румъния

От днес: Влизането от България в Румъния само с PCR тест, иначе 14-дневна карантина