Home » Извън/Земно » Наблюдаваме метеорния поток Дракониди в края на седмицата

Наблюдаваме метеорния поток Дракониди в края на седмицата

Сподели новината
Едно от първите явления, които привличат вниманието на любителите астрономи в началото на октомври, е метеорният поток Дракониди. Той е активен в дните от 6 до 10 октомври тази година.

„Максимумът на Дракониди за 2023 г. ще бъде на 9 октомври около 10 ч. българско време“, каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при БАН, цитиран от Нова телевизия.

Още: Мистериозните проблясъци на Венера може да не са мълнии

Маркишки съветва любителите астрономи, които желаят да наблюдават явлението, да изберат последните часове на нощта на 8 срещу 9 октомври.
„Това е най-близкото време на тъмнина от денонощието, а за нашите географски дължини максимумът на метеорния поток е през деня. Наблюдения ще са възможни до около 06:15 ч. сутринта на 9 октомври“, каза Маркишки.

Още: Голям метеорит се разби в югоизточната част на Турция (ВИДЕО)

Последните случаи, когато Дракониди показаха висока активност, бяха през 2011 и 2012 г. Обичайната активност на Дракониди по време на максимума е около 5 – 10 бавни оранжеви метеора за час. Цветът на метеорите е свързан със сравнително ниската им температура благодарение на ниската скорост при навлизането им в земната атмосфера – около 21 километра в час, поясни специалистът.

Още: БАН каза с каква скорост се е движил метеоритът над България (ВИДЕО)

„На 14 октомври ще бъде третото за тази година затъмнение – пръстеновидно слънчево“, каза Маркишки. То ще бъде видимо като частично от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се наблюдава от западната част на САЩ, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар