Home » Извън/Земно » Преди повече от 300 години Слънцето имало аномално поведение: какво показват древни текстове

Преди повече от 300 години Слънцето имало аномално поведение: какво показват древни текстове

Сподели новината

Учените са установили, че в продължение на 70 години слънчевите цикли са били по-кратки, отколкото сега

Слънчевите цикли, които сега продължават 11 години, са били по-кратки с 3 години между 1645 и 1715 г. по време на Минимума на Маундер, показва анализ на древни текстове от Корея. Резултатите от изследването са публикувани в списанието AGU Advances, пише Space.com.

Слънцето има различни периоди на активност, които се сменят по време на слънчевия цикъл – той продължава 11 години. По това време Слънцето изпитва или слънчев минимум, когато активността на звездата намалява (има малко слънчеви петна, изригвания и изхвърляния на коронална маса), или слънчев максимум (броят на изригванията се увеличава значително). Ако броят на слънчевите петна на Слънцето се увеличи, което провокира появата на изригвания, то скоро ще настъпи слънчевият максимум. В настоящия цикъл това ще се случи през 2025 г., въпреки че според някои данни слънчевият максимум ще настъпи още следващата година.

ОЩЕ: Учени разгадават 300-годишна мистерия на Слънцето

NASA/University of Colorado’/LASP Interactive Solar Irradiance Datacenter

Но между 1645 и 1715 г. на Слънцето се наблюдавало значително намаляване на броя на слънчевите петна и активността на нашата звезда също спаднала драстично. Този период е наречен Минимум на Маундер в чест на английския астроном Едуард Уолтър Маундер, който изучавал слънчевата активност въз основа на архивни данни през XIX век.

Той открил, че в продължение на 70 години на Слънцето са се появили само 50 слънчеви петна вместо обичайните 50 000 за такъв период. Поради снижаването на слънчевата активност глобалната температура на Земята също спаднала, което довело до появата на така наречения малък ледников период.

Авторите на новото изследване са анализирали древни текстове от Корея, които описват наблюдения на астрономически явления, по-специално на полярните сияния. В резултат учените стигнали до извода, че слънчевите цикли по време на Минимума на Маундер са продължавали само 8 години вместо съвременните 11 години.

В корейските хроники учените открили описание на червени „полярни“ сияния и сега е известно, че такива сияния се появяват над Корея, въпреки че тя се намира далеч от полярните региони на Земята. Полярните сияния възникват, когато слънчевият вятър или коронална маса от Слънцето достигне магнитното поле на Земята и заредените частици проникнат в атмосферата.

ОЩЕ: Слънцето става все по-странно. Учени разбраха защо поведението на звездата е непредвидимо

За разлика от други полярни сияния от онова време, описаните явления за 70-годишния период продължили много дълго, независимо че слънчевата активност била много ниска. Според учените обяснението е, че над региона, където се намира Корея, магнитното поле на Земята е по-тънко. По този начин тези сияния се явяват добър индикатор за разбиране на развитието на слънчевия цикъл.

Но учените все още не знаят защо слънчевите цикли по това време са били с 3 години по-кратки от сега.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар