Home » Извън/Земно » Пръстените на Сатурн изчезват
d0bfd180d18ad181d182d0b5d0bdd0b8d182d0b5 d0bdd0b0 d181d0b0d182d183d180d0bd d0b8d0b7d187d0b5d0b7d0b2d0b0d182 1 - 1den.BG | Новините днес, обективни и без цензура - Пръстените на Сатурн изчезват

Пръстените на Сатурн изчезват

Пръстените на Сатурн са основната “забележителност” на планетата, благодарение на която разпознаваме газовия гигант. За съжаление пръстените на Сатурн бавно изчезват. Учените разказаха след колко години може да изобщо да ги няма.

Пръстените на Сатурн са съставени предимно от лед и прахови частици. Според данни, събрани от космическата сонда на НАСА “Касини” за изследване на Сатурн, пръстените на този газов гигант са „космически млади“ – те са се появили от преди 10 до 100 милиона години, когато динозаврите все още са ходили по Земята. В мащаба на космическото време това е много малко. За съжаление изследователите са открили, че пръстените на Сатурн постепенно изчезват под влиянието на явление, наречено “пръстеновиден дъжд”.

Хрипът на Сатурн и ревът на Юпитер: музиката на Космоса

Струва си да се отбележи, че учените все още не знаят с точност как изобщо са се образували пръстените на Сатурн. Но като се има предвид тяхната “млада” възраст, може да се предположи, че прах и ледени частици, летящи около гиганта, са фрагменти от древен спътник на Юпитер, който се е приближил твърде близо до планетата и е бил разкъсан на малки парченца.

Специалистите обясняват, че известните пръстени на Сатурн изчезват под влиянието на пръстеновидния дъжд – космическо явление, при което магнитното поле на планетата въздейства на леда и праховите частици, които се въртят около газовия гигант. Оказва се, че Сатурн изсмуква ледените кристали от пръстените и ги изтегля в горните слоеве на атмосферата си. Когато частиците се приближат твърде близо до горната част на атмосфера на Сатурн, гравитацията ги привлича и те се изпаряват в облаците на планетата.

Но въпреки това пръстените на Сатурн няма да изчезнат за една нощ. Учените са изчислили, че те ще се разтворят напълно след около 300 милиона години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Земята може да се сдобие с пръстен като на Сатурн

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

2022-03-30

Твоят коментар Cancel reply

x

Check Also

Астрономи откриха причината за загадъчните прашни бури на Марс

Въз основа на наблюдения, направени от редица мисии на НАСА на Марс, изследователите са съставили ...