Home » Извън/Земно » Странни сигнали от сондата „Вояджър 1“ объркаха НАСА

Странни сигнали от сондата „Вояджър 1“ объркаха НАСА

Сподели новината
Докато космическият кораб „Вояджър 1“ продължава да събира и изпраща научни данни обратно на Земята, екипът на мисията се опитва да намери източника на проблем, възникнал със системните данни, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Инженерният екип на междузвездната сонда се опитва да разгадае мистерия: въпреки че „покорителят на междузвездното пространство“ като цяло функционира нормално, като получава и изпълнява команди, изпратени от Земята, както и да събира и предава научни данни на нашата планета, показанията на системата, наречена attitude articulation and control system (AACS), не отразява истинското състояние на нещата на борда.

Системата AACS контролира позицията на космическия кораб в пространството. Освен останалите задачи тя поддържа насочеността на антената с високо усилване точно към Земята, което прави възможно предаването на данни. Всички знаци сочат, че системата AACS продължава да работи, но изпратените телеметрични данни са некоректни. Така тези данни може да са под формата на произволно генерирани числа или да не съответстват на някое от възможните състояния на системата AACS.

Този проблем не е накарал „Вояджър“ автоматично да премине в безопасен режим. Освен това сигналът от „Вояджър“ не е отслабнал, което показва, че антената с високо усилване на апарата е насочена точно в посока на Земята.

Екипът на мисията ще продължи да наблюдава този сигнал и ще се опита да определи дали некоректните данни идват директно от системата AACS или от друга система, участваща в производството и предаването на телеметрични данни до Земята. Докато не се разбере точният характер на аномалията, екипът не може да прогнозира нейното дългосрочно влияние върху способността на космическия кораб да събира научни данни.

Изпратеният преди 45 години космически апарат „Вояджър 1“ в момента се намира на 23,3 милиарда километра от Земята. На светлината са необходими 20 часа и 33 минути, за да измине това разстояние. Това означава, че са необходими около два дни, за да се изпрати команда до сондата и да се получи отговор – забавяне, с което членовете на научния екип на космическия кораб вече са свикнали.

„Братът близнак“ на „Вояджър 1“ – „Вояджър 2“, който в момента се намира на разстояние от 19,5 милиарда километра от Земята, продължава да функционира нормално.

ВИЖТЕ ОЩЕ: „Вояджър-1“ напусна Слънчевата система

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар