Home » Крими » Гранична полиция: Имаме рекорден мигрантски натиск

Гранична полиция: Имаме рекорден мигрантски натиск

Сподели новината

„Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1 500 души недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора“, каза по БНТ главен комисар Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“.

Той заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата – преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти.

Още: Софийска прокуратура обвини украинец за нелегален трафик в страната

Златанов подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си. „Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона при положение, че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод“, цитира го БГНЕС.

Той подчерта, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния, е обект на поредица от политически совалки.

„Миналата седмица беше министърът на външните работи във Виена, пътувах и аз, после заместник министърът на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо“, подчерта гл. комисар Златанов.

„Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута – Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море – през Гърция и Италия – оттам 75 – 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти“, каза Златанов.

Още: Трафик на мигранти, наркотици и оръжия: Къде е България в световния индекс на престъпността? (ГРАФИКА)

„Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници, например, можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре. Стоим много добре по три показателя – ограда, технически съоръжения зад нея – сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор“, допълни Златанов.

Още: 99 са задържани при мащабна операция срещу нелегалната миграция

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар