Home » Крими » Доц. Неделчо Стойчев: Най-вероятно убиецът от Бургас е имал симбиотична връзка с майка си

Доц. Неделчо Стойчев: Най-вероятно убиецът от Бургас е имал симбиотична връзка с майка си

Сподели новината

Най-вероятно момчето (бел.ред. направило пълни самопризнания за убийството на майка си в Бургас) е имало систематизирани параноидни налудности и симбиотична връзка с майка си.

Това каза пред „Фокус“ доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог и бивш ректор на Академията на МВР.

„За съжаление, това е поредният случай, в който неблагополучията във взаимоотношенията в семейството, респективно между сина и майката в този случай, довеждат до фатален край. И общо взето, когато говорим за жестокостта в тези взаимоотношения, трябва да знаем, че хората, които упражняват някакъв вид насилие, каквото е убийството или разни други видове насилие спрямо хора, които иначе афишират, че обичат, уважават и т.н., много често, парадоксално, се случва именно по този начин, защото хората, на които държим, които обичаме и от които сме инвестирали някакви очаквания, ако ни разочароват, могат да предизвикат нашия гняв, нашата ярост и т.н.

Така че в тази симбиотична връзка между майка и син, тъй като доколкото разбирам, това е едно непълно семейство, в което липсва бащата, най-вероятно през годините са се натрупали достатъчно конфликтни взаимоотношения, които както обикновено в криминалната психология се казва, завършват с един такъв драматичен завършек, каквото е убийството на майката“, коментира доц. Стойчев.

По думите му хората, които извършват убийства са такива, които в детството си са преживели някакви форми на насилие и по този начин са формирали и своята враждебност към света и останалите хора: „Много често в непълни семейства, да речем, майката, която в този случай е авторитетен човек, прикрива истинските проблеми в семейството и те накрая излизат и се разбира за тях, когато се стигне до един фатален край, какъвто е в този случай. В конкретния случай моята хипотеза е, че най-вероятно това момче наистина е трябвало да си пие някакви лекарства, но самият той, доколкото прочетох, е смятал, че пиейки по този начин лекарствата, води до някакви увреждания на органите му и т.н., което показва, че той най-вероятно е имал някакви систематизирани параноидни налудности, които в момента са обсебили съзнанието му и са станали основен регулатор на поведението.

И майката е влязла и той може би да я е разпознал като източник на тези проблеми. Тя най-вероятно е настоявала да си пие лекарствата и т.н. с чисто рационални аргументи, но когато човек е в едно такова състояние, обсебен от такива параноидни мисли, той общо взето е откъснат от реалността и не осъзнава, че всъщност има и някакви истински здравословни проблеми. Най-вероятно според мен това е и пусковият момент за насилието спрямо тази дама. Още повече че когато говорим за мотивацията на извършителите на убийства, винаги има две основни линии. Едната е свързана с тези дълбинни прихотравматични преживявания, които са маскирани, и човек се опитва да ги убие, опитва се по някакъв начин да ги компенсира в по-зрялата си възраст. И другата мотивация, ситуативната – пусковият момент“.

Поставете оценка:
5

Оценка 5 от 2 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар