Home » Крими » И Сарафов, и Цацаров отказаха изслушване пред комисията за Нотариуса

И Сарафов, и Цацаров отказаха изслушване пред комисията за Нотариуса

Сподели новината

Борислав Сарафов и Сотир Цацаров не се явиха в комисията „Нотариуса“. В началото на заседанието Никола Минчев съобщи, че двамата са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани, съобщават от БНТ.

По-рано през седмицата и Иван Гешев изпрати писмо, с което уведоми комисията, че не в страната и е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България.

В писмото на Сотир Цацаров се казва, че е изслушан от Прокурорската колегия на ВСС, където е изложил фактите, които са му известни. Заявява, че не познава Мартин Божанов и няма какво да каже за него.

В писмото до председателя на комисията Никола Минчев Борислав Сарафов изтъкна, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати. Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки след установена справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“.

„Бих искал да поясня, че съгласно чл. 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

Същевременно с оглед приетия от 49-ото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обн. в ДВ бр. 106 от 22.12.2023 г., правомощията на главния прокурор бяха ограничени в значителна степен и в качеството ми на и.ф. главен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на дейност на Комисията преписки и досъдебни производства“, посочва Сарафов.

Той изтъква, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на временната парламентарна комисия.

„В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването“, се казва в писмото на Сарафов.

Поставете оценка:
2.6

Оценка 2.6 от 11 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар