Home » Крими » Костадин Костадинов в съда: Дълго отлаганото дело започва на 25 септември

Костадин Костадинов в съда: Дълго отлаганото дело започва на 25 септември

Сподели новината
На 25 септември, понеделник, се очаква да започне наказателното дело срещу лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Стартът ще бъде даден в Софийския районен съд (СРС), след като от Народното събрание още през юли потвърдиха пред магистратите, че политикът е без имунитет по това производство.

Още: Съдът размрази наказателното дело срещу Костадин Костадинов

То датира още от края на март 2020 г. Делото дълго време стоеше на трупчета, тъй като прокуратурата под ръководството на бившия обвинител номер едно Иван Гешев отказваше да поиска депутатския имунитет на Костадинов.

Защо е съден лидерът на „Възраждане“?

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в телевизионно предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.

„Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“, обяви прокуратурата.

Още: Костадин Костадинов отиде при протестиращите земеделци, те го изгониха

Делото беше спряно след 14 ноември 2021 г. в 47-ото Народно събрание. През декември същата година Костадинов обяви, че се отказва от имунитета си, за да може делото да продължи, защото той не се страхува от „организираната престъпна група, известна като Главна прокуратура“. Депутатът обаче може да се откаже от имунитета си само ако той бъде поискан от главния прокурор. В случая с Костадинов – това не се случи.

Снимка: БГНЕС

Досега по делото са проведени четири заседания, а процесът е спиран два пъти заради имунитета на Костадинов, припомня в. „Сега“.

Още: Националният протест на „Възраждане“ се оказа с мижав интерес (СНИМКИ)

Още двама от „Възраждане“ на съд

Други двама депутати от „Възраждане“ – Ангел Георгиев и Веселин Вешев, също са подсъдими в Софийския районен съд. Делото им за хулиганство беше размразено от СРС, след като главният прокурор тогава Иван Гешев поиска имунитетите им и те се отказаха от тях доброволно. През юли процесът срещу тях беше отложен за ноември.

ОЩЕ: Съдът поднови делото срещу двама депутати от „Възраждане“

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар