Home » Крими » Обвиниха мъж за опит за данъчна измама за близо 10 млн. лв.

Обвиниха мъж за опит за данъчна измама за близо 10 млн. лв.

Сподели новината

Повдигнаха обвинение на 51-годишен мъж, за това, че на 14 декември 2022 г., като управляващ и представляващ търговско дружество в София, като извършител, в съучастие с 57-годишен мъж, е направил опит да бъде получена от държавния бюджет сумата от близо 10 млн. лв., съобщиха от прокуратурата.

Това е станало чрез използване по представен в НАП-София документ с невярно съдържание – справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от мъжа.

51-годишният мъж е извършвал търговска дейност на територията на Пазарджик и други области. По следственото дело са извършени множество действия по разследването – разпитани са свидетели, иззети са голям обем веществени доказателства – в това число и документи за фиктивни сделки, назначени са експертизи и други.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо други лица. Установено, че фиктивните сделки са извършвани като продажби на трюфели и гъби.

Във връзка с разкриване на престъпната схема на 21 февруари 2023 г. са били извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на три области – Пазарджик, София и Хасково.

В операцията са взели участие служители на Главна дирекция „Национална полиция“ и на ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност към престъпната дейност и на други лица.

Обвиняемият е задържан за 72 часа, като предстои да му бъде поискан постоянен арест.

Поставете оценка:
2.5

Оценка 2.5 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар