Home » Крими » Обрат: Не откриха виновник за смъртта на пилота, разбил се с МиГ-29 край Шабла

Обрат: Не откриха виновник за смъртта на пилота, разбил се с МиГ-29 край Шабла

Военно-окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили (ВВС), а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота и за загубата на самолета МиГ-29. Това стана ясно от отчет на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който обобщи работата си през първите три месеца във ведомството. В доклада не се посочват повече подробности.

Припомняме, че изтребителят МиГ-29 с майор Терзиев на борда се разби в Черно море, край Шабла, в нощта срещу 9 юни 2021 г. Това се случи по време на изпълнение на тренировъчна задача – поразяване на парашутна мишена.

Още: Синът на загиналия военен пилот съди авиобаза „Граф Игнатиево“

Първоначалното обвинение

На 7 ноември 2022 г. прокуратурата съобщи, че полковник М.О. (Методи Орлов, зам.-командир по летателната подготовка на авиобазата „Граф Игнатиево“ – бел. ред.) е обвинен по няколко текста от Наказателния кодекс.

Поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от четири хиляди метра, полковникът не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над хиляда метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност, заключи тогава обвинението.

Снимка: БГНЕС

Твърдеше се също, че М.О. е причинил по този начин щети на стойност 9 млн. лв.

Ден по-късно от прокуратурата посочиха, че е „много вероятно“ да има и други обвинени за смъртта на Валентин Терзиев.

От доклада на Тагарев сега се разбира, че производството е прекратено. Нито Военно-окръжната прокуратура, нито Върховната прокуратура не са обявили официално това.

Припомняме също така, че през септември 2021 г. Министерството на отбраната, ръководено тогава от служебния министър Георги Панайотов (настоящ посланик на България в САЩ), заяви, че основната причина за самолетната катастрофа не е човешка грешка, а „загуба на пространствена ориентация“.

Още: Георги Панайотов: Загуба на пространствена ориентация е основната причина за падналия МиГ-29

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар