Home » Крими » Полицаят, прострелял фатално крадец в София, може и да получи обвинение

Полицаят, прострелял фатално крадец в София, може и да получи обвинение

„Всеки един детайл може да промени решението на наблюдаващия прокурор – дали става въпрос за неизбежна отбрана, превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непредпазливост, евентуален умисъл. Това ще бъде установено след изготвяне на всички назначени експертизи и след разпита на още свидетели. Теоретично е възможно и да няма досъдебно производство. Намерена е прострелна рана в горната част на тялото (на простреляния – бел. ред.). Може изстрелът да е и от рикошет в страничен предмет“, уточниха от обвинението.

„Стой! Полиция! Ще стрелям!“

В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж на две момичета на 18-годишна възраст от три непознати за тях лица. Конкретното описание на извършителите – лица на млада възраст, около 18-годишни, сложили маски на лицето си. Незабавно е изпратен полицейски екип, уточниха от МВР.

Около 5:30 ч. на 18 септември е получен нов сигнал – от охрана на търговски обект в близост до бул. „Черни връх“ 47. Той гласи, че трима души, отговарящи на горното описание, прескачат ограда и се оттеглят в посока кръговото при зоологическата градина. МВР установява, че тримата влизат в автобус 120.

„Незабавно колегите подават звуков и светлинен сигнал на автобуса, той спира, от него се опитват да избягат трите лица. След предприетите действия установяваме едно лице в автобуса и други две, които се опитват да избягат в обратна посока. Единият от колегите тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти извиква: „Стой! Полиция! Ще стрелям!“. Те не се съобразяват. Полицаят произвежда два контролни изстрела – има потвърждение на свидетели за това, след което произвежда изстрел по едно от бягащите лица“, заявиха от прокуратурата и от полицията.

Снимка: iStock

Впоследствие, когато вижда, че е ранил мъжа, полицаят го натоварва в полицейския автомобил и го закарва за оказване на медицинска помощ в болница „Токуда“. След намесата на лекарските екипи се установява, че лицето е починало.

Полицейският служител е „безупречен“, заявиха от полицията. Той е на 33 г., многократно е награждаван от министри с парични награди.

Познати на полицията извършители

Двете лица, които са били задържани за грабежа, са непълнолетни. Те са „наши стари познайници“, заявиха от МВР. Двамата са извършители на множество грабежи в същия район. Те са действали по един и същи начин, като са използвали метална или гумена палка, с която са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали вербално с оръжия.

Те са задържани до 48 часа. Ще се внесе искане за мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Софийска градска прокуратура обяви, че има иззети три гилзи. На 100 метра от гилзите е намерена кръв, после е направен оглед на полицейския автомобил и освидетелстване на двама полицейски служители. Иззети са униформите им заради кръв. Взети са им проби за наркотици и алкохол, които са отрицателни. Кръв и урина са взети от полицая, който е стрелял – за да се установят алкохол или наркотици. Ще се направят много експертизи.

Още: Криминалист защити полицая, прострелял фатално крадец: Постъпил е правилно

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар