Home » Крими » Прокуратурата и ДАНС с проверки във връзка с петимата, задържани за шпионство българи във Великобритания

Прокуратурата и ДАНС с проверки във връзка с петимата, задържани за шпионство българи във Великобритания

Сподели новината
Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС са извършили мероприятия по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания и обвинени за шпионство петима българи, така и на други български граждани, намиращи се на територията на страната ни и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност. Това посочва Софийска градска прокуратура в съобщение до медиите.

Още: Съдът в Лондон остави в ареста българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия

Производство за шпионаж

Досъдебно производство за шпионство е образувано от СГП през март 2023 г., като е възложено на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършване на определени действия по случая. 

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори, посочват от държавното обвинение.

Още: Великобритания обвини общо петима българи в руски шпионаж

В средата на август председателят на ДАНС Пламен Тончев каза пред БТА, че от януари т.г. агенцията, съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация.

БТА припомня, че днес петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, предаде Ройтерс. Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за „събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата“. Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тъща се оплака в полицията, че мъж нападнал зет й в Тополовградско

Вече има 11 сигнала за купуване на гласове за местните избори

Оставиха в ареста бившия полицай, обвинения за трагедията край Локорско

Двама мъже загинаха при тежка катастрофа край Бургас

Военен джип катастрофира край Малко Търново

Нелегални мигранти избягаха след гонка с полицията край Пловдив

„Лекарство“ срещу крадци и обир – граната: Украински урок (ВИДЕО)

Мъж е с опасност за живота след катастрофа между кола и автобус в Монтанско

Един загинал и двама с опасност за живота след катастрофа

Отмъщение за пари: Жена прободе ръцете на позната в Бургас

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар